Slik er de ulike kaffekonkurransene

Hvert år arrangeres det sju VM-konkurranser.

En barista sees ved kaffemaskinen i profil. I bakgrunnen er det publikum på tribunen. En av finalistene i World Barista Championship 2018. Foto: Sjo og Floyd

Her er en kortfattet gjennomgang av internasjonale kaffekonkurranser.

Konkurransene i VM arrangeres i regi av Specialty Coffee Association (SCA). Under NM i kaffe kvalifiserer de respektive representantene for Norge seg. Men hvordan foregår egentlig ulike kaffekonkurranser?

World Barista Championship

I denne konkurransen blir deltagerne vurdert på en rekke områder. Tekniske ferdigheter, smak og visuell presentasjon er noe av det som blir tillagt vekt. Også fremføringen er viktig for totalvurderingen.

Deltakerne lager to espresso, to melkedrikker og to signaturdrikker. En signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minst én shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, og kaffen kan ikke inneholde alkohol eller sirup. Drikken kan serveres varm eller kald.

Under denne grenen av kaffekonkurranser skal deltagerne holde en presentasjon av kaffens art og opprinnelse, i tillegg til en personlig begrunnelse for valget av kaffe. Deltakerne får totalt 30 minutter som inkluderer forberedelse, brygging, fremføring og opprydding.

World Latte Art Championship

Konkurransen går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage sitt eget mønster/design. Det er tillatt med sjokoladepulver og sauser. Deltageren som utviser størst kreativitet og samtidig viser kjennskap til baristakunnskap, får best uttelling.

Finalistene får fem minutter forberedelsestid og åtte minutter konkurransetid. De skal lage totalt seks drikker: to like macchiatoer, to like free pour-latter og to like designerlatter. Deltagerne må stille med bilder av drikkene i forkant. Bildene skal presenteres for dommerne under serveringen.

World Cup Tasters Championship

Konkurransen går ut på å identifisere kaffe ved hjelp av smak og lukt. Deltagerne står ved et bord med 8 x 3 kopper filterkaffe. De tre koppene står i triangler. To av koppene inneholder samme type kaffe mens én er «ulik». Deltagerne skal forsøke å identifisere den som skiller seg ut. Den deltageren som identifiserer flest ulike, vinner. Hvis flere identifiserer like mange, vinner den som har best tid. Konkurransen blir arrangert med en innledende runde, en semifinale og til slutt en finale.

World Brewers Cup

Denne grenen av kaffekonkurranser går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Alle manuelle bryggemetoder er tillatt, og deltakerne kan bruke egen vannkoker og kvern.

Deltagerne går gjennom to runder med serveringer. Første runde er «Compulsory», der alle deltagerne får tildelt den samme kaffen. Denne runden er anonym slik at dommerne ikke kan identifisere deltagerne, og det skal derfor ikke holdes en fremføring.

Andre runde er «Open», der deltagerne bruker den kaffen de selv ønsker. Deltagerne produserer tre individuelle brygg samtidig, ett til hvert av smaksdommerne. Deltagerne gir en presentasjon som inneholder informasjon om kaffens art og opprinnelse, i tillegg til en personlig begrunnelse for valget av kaffe og bryggemetode. Deltakerne får fem minutter til forberedelser og ti minutter til brygging og servering.

World Coffee in Good Spirits Championship

I denne grenen av kaffekonkurranser utfordres både baristaer og bartendere til å kombinere god kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte.

Konkurransen består av to runder. I den innledende runden skal deltagerne produsere én varm og én kald kaffedrikk med alkohol. Kaffen som benyttes, kan produseres med valgfri teknikk. Det er heller ingen regler for hvor mye kaffe eller alkohol drikken skal inneholde; deltakerne står fritt til å komponere egne drinker.

I finalerunden lager deltagerne én Irish Coffee og én egenkomponert alkoholbasert drink. Irish Coffee skal lages med klassiske ingredienser og valgfri whisky.

Deltakerne holder også en presentasjon med informasjon om kaffen og alkoholen som er benyttet, i tillegg til en begrunnelse for valgene man har gjort. Drikkene vurderes på smak, aroma og visuelle kvaliteter. Deltagerens tekniske ferdigheter og fremføring blir også vurdert.

World Coffee Roasting Championship

Kaffebrennerne som brenner råkaffe, må ha både kunnskap om råvaren og evne til å lage en brenneprofil som får det beste ut av bønnene. Konkurransen går over tre dager, og deltakerne skal brenne totalt fire ulike kaffer, én single origin og tre ulike kaffer til en blend. Første del kalles for «Pre-Roasting»: Her prøvebrennes kaffen og analyseres med hensyn til fuktighetsnivå, tetthet og størrelse. Deretter blir det utarbeidet en brenneprofil som er grunnlaget for produksjonsbrenning dager etter. Siste dag blir resultatet evaluert av dommerne.

World Cezve/Ibrik Championship

Tyrkisk kaffe, gresk kaffe og arabisk kaffe er tre betegnelser som alle betegner den samme måten å håndbrygge kaffe på. Metoden benyttes av millioner av mennesker i Midtøsten, Øst-Europa og Nord-Afrika. En cezve/ibrik er en liten kjele som kan være laget av metall, messing, kobber eller keramikk. Kjelen har et karakteristisk langt håndtak, og en kant som er utformet for å servere kaffen. Deltakerne i konkurransen oppfordres til å ha sin egen stil og til å vise kulturelle elementer under bryggingen og presentasjonen. Den sterke kaffen serveres i en liten kopp, har skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Kaffen blandes gjerne med sukker og krydder.

Relaterte artikler