Fire nye verdensmestre etter VM i kaffe

Konkurransene som sto på programmet, var World Latte Art, World Coffee in Good Spirits, World Cup Tasters og World Cezve/Ibrik.

Dan Fellows jubler. Dan Fellows fra Storbritannia jubler etter å ha vunnet World Coffee in Good Spirits. Foto: Sjo og Floyd

Under VM i kaffe ble vinneren av World Latte Art Manuela Fensore fra Italia, vinneren av World Coffee in Good Spirits ble Dan Fellows fra Storbritannia, vinneren av World Cup Tasters ble Daniel Horbat fra Irland, mens Sergey Blinnikov fra Russland vant World Cezve/Ibrik.

Se flere resultater nedenfor, og lær mer om de ulike konkurransene som ble avholdt under VM i kaffe.

De fire konkurransene ble avholdt under World of Coffee 2019 i Berlin. Mesterskapene i kaffekunst arrangeres i regi av Specialty Coffee Association (SCA). Disse blir fordelt på to store fagmesser for kaffe, henholdsvis World of Coffee i Europa og SCA Coffee Expo i USA.

Norge stilte med deltaker bare i Cup Tasters; Ludvik Bonna Hopstock, som til daglig jobber hos Fuglen Coffee Roasters.

Asia utmerket seg igjen

Interessen for spesialkaffe har hatt en betydelig økning verden over, ikke minst i Asia, som for alvor har markert seg sterkt på kaffekartet de siste årene. Dette viste seg også på konkurransearenaen i Berlin. Vinneren av lattekonkurransen kommer riktignok fra Italia, men de resterende fem finalistene i lattemesterskapet kommer fra henholdsvis Taiwan, Kina, Sør-Korea, Japan og Hongkong. Blant de seks finalistene Coffee in Good Spirits var det to asiater.

Resultater fra VM i kaffe

World Latte Art Championship

 1. Manuela Fensore, Italia
 2. Hao-Yuan Chen, Taiwan
 3. Liu Guoqiang, Kina
 4. Dash Oneway, Sør-Korea
 5. Hiroki Ito, Japan
 6. Peter Chan, Hongkong
Manuela Fensore fra Italia smiler bredt under premieutdelingen.

Verdensmester i latte art, Manuela Fensore fra Italia, smiler bredt. Foto: Sjo og Floyd

Liu Guoqiang i aksjon under konkurransen.

Liu Guoqiang fra Kina lager latte-kunst i finalerunden. Foto: Sjo og Floyd

World Coffee in Good Spirits Championship

 1. Dan Fellows, Storbritannia
 2. Tim Lam Wing Fat, Hongkong
 3. Agnieszka Rojewska, Polen
 4. Manos Mamakis, Hellas
 5. Nicole Battefeld, Tyskland
 6. Arnon Thitiprasert, Thailand
Agnieszka Rojewska i aksjon under konkurransen.

Agnieszka Rojewska fra Polen ble verdensmester i den gjeve konkurransen World Barista Championship i 2018. I 2019 kom hun på tredjeplass i Good Spirits Championship. Foto: Sjo og Floyd

World Cezve/Ibrik Championship

 1. Sergey Blinnikov, Russland
 2. Tetiana Tarykina, Ukraina
 3. Sinan Muslu, Tyskland
Sergey Blinnikov i aksjon under konkurransen.

Sergey Blinnikov fra Russland i finalerunden. Foto: Sjo og Floyd

Verdensmester Sergey Blinnikov får applaus fra bronsevinner Sinan Muslu (til venstre) og Tetiana Tarykina.

Verdensmester Sergey Blinnikov får applaus fra bronsevinner Sinan Muslu fra Tyskland (til venstre) og Tetiana Tarykina fra Ukraina. Foto: Sjo og Floyd

World Cup Tasters Championship

 1. Daniel Horbat, Irland
 2. Dajo Aertssen, Frankrike
 3. Josh Clarke, Storbritannia
 4. Dulce Barrera, Guatemala

Slik er konkurransene

Det avholdes flere ulike konkurranser under VM i kaffe. Her er noen av dem.

World Latte Art Championship

Konkurransen går ut på å helle steamet melk i en espresso og lage sitt eget mønster/design. Det er tillatt med sjokoladepulver og sauser. Deltageren som utviser størst kreativitet og samtidig viser kjennskap til baristakunnskap, får best uttelling.

Finalistene får fem minutter forberedelsestid og åtte minutter konkurransetid. De skal lage totalt seks drikker: to like macchiatoer, to like free pour-latter og to like designerlatter. Deltagerne må stille med bilder av drikkene i forkant. Bildene skal presenteres for dommerne under serveringen.

World Cup Tasters Championship

Konkurransen går ut på å identifisere kaffe ved hjelp av smak og lukt. Deltagerne står ved et bord med 8 x 3 kopper filterkaffe. De tre koppene står i triangler. To av koppene inneholder samme type kaffe mens én er «ulik». Deltagerne skal forsøke å identifisere den som skiller seg ut.

Den deltageren som identifiserer flest ulike, vinner. Hvis flere identifiserer like mange, vinner den som har best tid. Konkurransen blir arrangert med en innledende runde, en semifinale og til slutt en finale.

World Coffee in Good Spirits Championship

Konkurransen utfordrer både baristaer og bartendere til å kombinere god kaffe og alkoholholdige drikker på en innovativ måte.

Konkurransen består av to runder. I den innledende runden skal deltagerne produsere én varm og én kald kaffedrikk med alkohol. Kaffen som benyttes, kan produseres med valgfri teknikk. Det er heller ingen regler for hvor mye kaffe eller alkohol drikken skal inneholde; deltakerne står fritt til å komponere egne drinker.

I finalerunden lager deltagerne én Irish Coffee og én egenkomponert alkoholbasert drink. Irish Coffee skal lages med klassiske ingredienser og valgfri whisky.

Deltakerne holder også en presentasjon med informasjon om kaffen og alkoholen som er benyttet, i tillegg til en begrunnelse for valgene man har gjort. Drikkene vurderes på smak, aroma og visuelle kvaliteter. Deltagerens tekniske ferdigheter og fremføring blir også vurdert.

World Cezve/Ibrik Championship

Tyrkisk kaffe, gresk kaffe og arabisk kaffe er tre betegnelser som alle betegner den samme måten å håndbrygge kaffe på. Metoden benyttes av millioner av mennesker i Midtøsten, Øst-Europa og Nord-Afrika.

En cezve/ibrik er en liten kjele som kan være laget av metall, messing, kobber eller keramikk. Kjelen har et karakteristisk langt håndtak, og en kant som er utformet for å servere kaffen.

Deltakerne i konkurransen oppfordres til å ha sin egen stil og til å vise kulturelle elementer under bryggingen og presentasjonen. Den sterke kaffen serveres i en liten kopp, har skum på toppen og et lag med kaffegrut på bunnen. Kaffen blandes gjerne med sukker og krydder.

Relaterte artikler