VM i kokekaffe på Trøndelag kaffefestival

14.–16. august blir det faglig program, fest, kaffemarked og ikke minst VM i kokekaffe på Hjelseng gård i Stjørdal.

To eldre mennesker sitter og drikker kokekaffe. Logoen til World kokekaffe championship. I år er det fjerde gang folkets egen kaffekonkurranse går av stabelen. Foto: World kokekaffe championship

– Festivalen har blitt veldig populær sier Kristian Helgesen, daglig leder på Langøra og primus motor for festivalen.

Fredag 14. og lørdag 15. august inviterer Langøra Kaffebrenneri på Stjørdal  nok en gang til Trøndelag kaffefestival. Der vil det være et faglig og sosialt program for kaffebrennere og de som er interessert i lære mer om kaffebrenning. Mens lørdagen er mest rettet mot kaffeinteresserte, er søndagen åpen for alle. Arrangøren lover mye god mat og drikke. Se programmet nederst på siden.

Norgesmester i kaffebrenning kommer

– I år har vi vært så heldige å fått tak i flere ganger norgesmester Simo Kristidhi, som til daglig brenner kaffe hos Solberg & Hansen i Oslo, sier Helgesen.

Kristidhi kommer for å dele sin kunnskap og erfaringer gjennom en to-dagers «hands-on»-workshop. På fredagen skal det brennes masse forskjellig kaffe, og på lørdagen skal kaffen smakes og evalueres.

Riktige råvarer og prøvebrenning

I tillegg skal Julia Richardson holde et foredrag og en workshop over to dager med fokus på kvalitetskontroll og prøvebrenning. Hun jobber til daglig som salgssjef hos Roest, en norsk gründerbedrift som har designet en nyskapende kaffebrenner for brenning av små kaffeprøver.

Richardson har gjennom de siste årene jobbet i mange deler av den norske kaffebransjen og tar med seg sin mangfoldige bakgrunn for å lære norske brennerier å bli flinkere på å kjøpe inn riktige råvarer.

VM i kokekaffe 2020

VM i kokekaffe arrangeres i forbindelse med Trøndelag kaffefestival. Det er fjerde gang folkets egen kaffekonkurranse går av stabelen. Ildsjel og kokekaffeentusiast Ola Brattås forteller at dette er den eneste internasjonale kaffekonkurransen som avvikles i 2020. Einun Skorem fra Øver-Bakken Kaffebrenneri i Inderøy ble verdensmester da konkurransen ble avviklet første gang i 2017, og han vant også i 2019. Einun skal forsvare seieren i år.

Lavterskel og stand-in

– Vi vil at dette skal være en konkurranse med lav terskel, der også normalt kaffeglade folk kan delta med familiens nedarvede bryggeoppskrift, sier Brattås.

– Vi holder alltid av minst én plass slik at lokale kan få muligheten til å delta. I tillegg er det åpnet for  deltagere fra land som ikke kan reise til Norge, og andre som av en eller annen grunn ikke kan delta fysisk. Disse kan få tildelt en stand-in som brygger etter deres oppskrift og med deres utvalgte utstyr. De kan få være med via videolink slik at de kan få sole seg i glansen og motta hyllesten som følger med en eventuell seier, smiler han.

Tradisjonsrik bryggemetode i fornyet utgave

Selv om kokekaffe har måttet vike for mer moderne tilberedningsmetoder, er det fremdeles mange som sverger til denne tradisjonsrike måten å brygge kaffe på.

– Nøyaktighet, tålmodighet og gode råvarer er nøkkelen til god kokekaffe.

Ola Brattås

Ved siden av jobben som import og brennerisjef på Kaffebrenneriet står han bak den moderne kaffekjelen Tias Kettle. Det er en fornyet og modernisert utgave av den klassiske kaffekjelen laget av Tias Eckhoff i 1962. Sammen med Sigrid Eckhoff, datteren til Tias, har han utviklet den nye utgaven, som kom i salg våren 2017 og har vakt internasjonal oppmerksomhet.

– Det er veldig lett å få til et godt resultat, men for å vinne må man følge litt ekstra godt med på bryggetiden og ikke helle kaffen i koppene for tidlig. La gruten få synke! understreker Ola Brattås. 

Ola Bråttås

Ola Brattås står bak den moderne kaffekjelen Tias Kettle. Her er han på World of Coffee i Berlin i 2019. Foto: Sjo og Floyd

Hjelseng gård

Langøra Kaffebrenneri holder til på Hjelseng Gård, som gir en stemningsfull ramme rundt kaffefestivalen. Gården har røtter tilbake til 1500-tallet, men i løpet av de siste årene har gårdeier Ola Hjelseng bygd opp et konsept for lokal mat og drikke. Gården huser også ølbryggeriet Stolt Bryggeri og et kjøkken basert på det beste av lokale råvarer.

Programmet for helgen

Fredag

 • Workshop med Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
 • Prøvebrenning – foredrag ved Julia Richardson, Roest Coffee
 • Mat og øl i bryggeriet

Lørdag

 • Workshop med Simo Kristidhi, Solberg & Hansen
 • Prøvebrenning – foredrag ved Julia Richardson, Roest Coffee
 • Cupping
 • Fest på Hjelseng Gård

Søndag

 • Åpen kaffedag på Hjelseng Gård
 • Marked med lokal mat og drikke
 • Smak kaffe fra ulike brennerier
 • World Kokekaffe Championship 2020

 

Relaterte artikler