Fettstoffer i kaffe: Hvilken kaffe er sunnest?

Står valget mellom espresso og filterkaffe? Ikke all kaffe er like bra for helsen.

Tilberedning av filterkaffe Filterkaffe fjerner fettstoffer i kaffen. Foto: Colourbox.com

Svart kaffe inneholder ikke kalorier. Det er derfor enkelt å tenke at ‘svart kaffe er svart kaffe’. Men stemmer egentlig det?

Det kan faktisk være stor forskjell på hva ulike kaffetyper gjør for kroppen. En kopp med filterkaffe har nemlig bare den deilige kaffesmaken, og ingenting annet. I espresso og kokekaffe finnes det også fettstoffer fra kaffen.

Sunne næringsstoffer

Det finnes utallige forskningsstudier som dokumenterer at 3–5 kopper kaffe daglig er sunt. Kaffe inneholder nemlig mange helsemessige forbindelser, blant annet store mengder antioksidanter. Enkelte forskere mener at opptil 60 prosent av de antioksidantene vi får i oss, kommer fra kaffe! Kaffe bidrar derfor til å redusere faren for en rekke sykdommer – inkludert diabetes, Parkinsons og flere typer kreft.

Farlige fettstoffer

Dette er imidlertid ikke hele sannheten. Helseeffektene fra kaffe er nemlig knyttet opp mot hvilken bryggemetode man velger. Dette er fordi enkelte av stoffene som finnes i kaffe ikke bare er negative for helsen, men faktisk kan være direkte skadelige.

Dette gjelder først og fremst fettstoffene i kaffe, nærmere bestemt cafestol og kahweol. Om du synes ordene til en viss grad minner om ordet ‘kolesterol’, er det en grunn til det. Disse fettstoffene er nemlig knyttet til økt kolesterol, og kan derfor være skadelige for blodårene våre. I verste fall kan de føre til hjerte- og karsykdommer.

Filterkaffe er unntaket

Fettstoffene finnes i alle typer kaffe, med unntak av filterkaffe. Dette er fordi fettstoffene i stor grad klistrer seg til papiret i kaffefiltrene, og dermed fjernes fra kaffen. Ved kaffe tilberedt uten filter, slik som blant annet kokekaffe, presskannekaffe og espresso, får man ikke fjernet disse fettstoffene. Det betyr at også kaffe laget med espresso, slik som kaffe latte og cappuccino, også inneholder en del fettstoffer

Samtidig skal man være varsom med å si at slik kaffe er ubetinget skadelig. Ved å drikke espressobaserte kaffedrikker med melk, får man nemlig sunne næringsstoffer gjennom melken – blant annet jod.

Dersom du er en av dem som foretrekker presskannekaffe, men ønsker å unngå de farlige fettstoffene, kan du bruke et presskannefilter. Da blir nemlig problemet løst!

Kilde: forskning.no

Relaterte artikler