Forskning viser at kaffe ikke forstyrrer hjerterytmen

Faktisk kan kaffe redusere risikoen for å utvikle hjerteflimmer.

Et rødt stoffhjerte ligger på en seng av kaffebønner Gode nyheter: Kaffe påvirker ikke hjerterytmen! Foto: Colourbox.com

Atrieflimmer er en tilstand hvor hjerterytmen blir forstyrret – rett og slett unormale hjerteslag. Dette er den vanligste formen for hjertearytmi i både Europa og USA, og i 2018 fikk nesten 60 000 nordmenn sykehusbehandling for hjerteflimmer. Tradisjonelt har det vært sagt at koffein kan trigge hjerterytmeforstyrrelser, men den myten er nå avkreftet.

I mange år har pasienter med hjerteflimmer fått beskjed om å holde seg unna kaffe og koffein, fordi man har trodd at kaffe kan både fremprovosere og forverre hjerterytmeforstyrrelser. Ny forskning viser imidlertid at dette ikke stemmer – faktisk er det tvert imot.

Beskytter mot hjerteflimmer

I en langtidsstudie publisert i Journal of the American Heart Association ble helsedata fra 19 000 menn undersøkt nøye, og risikoen for å utvikle hjerteflimmer ble sammenlignet med kaffekonsumet til deltagerne.

Ikke bare viste studien at kaffe ikke har en negativ innvirkning på eksisterende hjerteflimmer, men at kaffe faktisk kan redusere risikoen for å utvikle hjerterytmeforstyrrelser. Forskergruppen fant ut at de deltagerne som drakk mellom 1 og 3 kopper kaffe daglig hadde så mye som 15 % lavere sannsynlighet for å utvikle hjerteflimmer enn de som ikke drakk kaffe i det hele tatt. Størst effekt ble oppdaget hos de som drakk 1,5 kopper kaffe, mens effekten avtar noe ved 4 kopper eller mer.

Det er imidlertid én liten hake: Den beskyttende effekten ble kun oppdaget hos menn. Det viser en lignende studie fra 2010. Så selv om kaffe ikke forverrer eller fremprovoserer hjerteflimmer hos kvinner, har det heller ingen beskyttende effekt.

Vi kan ikke si at vi anbefaler kaffe som en forebyggende behandling mot hjerteflimmer – men dersom du allerede er en kaffedrikker, er det godt å vite at kaffe i verste fall ikke utgjør noen forskjell, og at det i beste fall kan redusere risikoen for å utvikle hjerteflimmer. Du kan altså drikke morgenkaffen din med god samvittighet.

Kilder: sprudge.com, forbes.com, forskning.no

Relaterte artikler