Kaffedrikkere har lavere blodtrykk og sunnere hjerter

En kaffekopp med et hjerte som lattekunst står på et bord ved siden av tulipaner Bekymret for hjertet ditt? Drikk kaffe! Foto: Colourbox.com

Det er lenge siden myten om at kaffe er farlig for hjertet ble avkreftet. Nå har det kommet enda en studie som bekrefter at kaffedrikkere ikke bare har sunnere hjerter, men at de også har lavere blodtrykk.

Det er blodtrykket som pumper blodet gjennom kroppen. Dersom man har for høyt blodtrykk over en lengre periode, kan det skade blodårene, noe som blant annet kan føre til hjerteinfarkt, hjerneslag og nyreskader.

Den nye studien ble gjennomført ved Universitetet og Universitetssykehuset i Bologna, og var en delanalyse av Brisighella Heart Study, en observasjonsstudie av voksne italienere. Forskningsartikkelen ble publisert i tidsskriftet Nutrients.

Studiens resultater

Den italienske forskergruppen undersøkte data fra 1500 menn og kvinner som alle rapporterte hvor mye kaffe de drakk hver dag. Forskerne hadde tilgang til komplette sett med klinisk data og laboratoriedata.

Forskerne fant at de deltagerne som drakk moderate til store mengder kaffe (2 kopper eller mer daglig) hadde lavere blodtrykk enn de som ikke drakk kaffe. Et regelmessig, moderat kaffeinntak er altså forbundet med lavere blodtrykk og sunnere hjertehelse. Den ideelle mengden kaffe ser ut til å være mellom 2 og 3 kopper daglig.

Det er imidlertid verdt å merke seg at studien ble begrenset av enkelte faktorer, slik som blant annet at kaffeinntaket var selvrapportert, og dermed ikke kan måles på riktig måte i vitenskapelige termer. Dataene inneholdt heller ingen informasjon om hva slags kaffe som ble drukket. Dette er dessverre vanlig når det kommer til helserelaterte kaffestudier.

Kilder: dailymail.co.uk

Relaterte artikler