Svart kaffe kan redusere risikoen for hjertesykdommer

Det er på tide å legge bort myten om at kaffe er farlig for hjertet.

Kaffebønner ligger på et bord, med et negativt hjerte inni seg. Det er imidlertid verdt å merke seg at koffeinfri kaffe ikke har de samme positive helseeffektene som kaffe med koffein. Foto: Colourbox.com

Det har tidligere vært snakket om at kaffe er skadelig for hjertet, fordi koffein gjerne blir forbundet med hjertebank og høyt blodtrykk. Ny forskning beviser imidlertid det motsatte.

Dersom man drikker kaffe daglig, viser forskning at man har lavere risiko for å utvikle hjertesykdommer. Det ble nylig gjennomført en metaanalyse av tre langtidsstudier, og forskningsartikkelen ble publisert i AHA-tidsskriftet Circulation: Heart failure.

Studiens resultater

Metastudien analyserte tre ulike studier som over tid har undersøkt kaffens helseeffekter. Den første studien, Framingham Heart Study, begynte i 1948 og fulgte 5000 mennesker og deres etterkommere over en periode på 72 år. Denne studien ble sammenlignet med to studier: Atherosclerosis Risk in Communities Study og Cardiovascular Health Study. Til sammen inneholdt studiene kostholdsinformasjon fra mer enn 21 000 amerikanere.

Analysen av disse studiene viste at de som drakk kaffe daglig fikk redusert risiko for å utvikle hjertesykdommer sammenlignet med de som ikke drakk kaffe. Totalt ble risikoen redusert med mellom 5 og 12 % for hver kopp som ble drukket daglig. De som drakk mer enn to kopper kaffe daglig kunne få opptil 30 % redusert risiko for hjertesykdommer.

Helsefordelene kommer imidlertid kun dersom man drikker kaffe med koffein – koffeinfri kaffe viste nemlig ikke de samme helseeffektene. Deltagerne i studien drakk også kaffen sin svart. Dersom man tilsetter sukker, melk og andre tilsetninger, kan det hende at helsefordelene blir nullet ut. Dette gjelder også dersom man drikker ufiltrert kaffe, ettersom denne har høyt innhold av fettstoffet cafestol.

Den direkte sammenhengen mellom kaffe og bedre hjertehelse ikke har blitt undersøkt, og kaffe blir ikke anbefalt som en kur for hjertesykdommer. Likevel antyder disse studiene at svart kaffe kan bidra til sunn hjertehelse, og dermed trygt kan inkluderes i et sunt og variert kosthold.

Kilder: edition.cnn.com, dailycoffeenews.com

Relaterte artikler