Kaffe øker forventet levealder

Den svarte vidunderdrikken slutter aldri å imponere.

Tre eldre damer sitter på en kafé og drikker kaffe, de smiler og ler, og tar en selfie med en selfiestang. 4–5 kopper kaffe om dagen kan redusere sannsynligheten for tidlig død med opptil 16 %. Foto: Colourbox.com

Kaffe har svært mange positive helseeffekter, og er en av de sunneste drikkene vi har. Det kommer derfor kanskje ikke som et sjokk at vidunderdrikken øker forventet levealder.

Ny forskning viser at forventet levealder kan øke dersom man drikker mellom 3 og 4 kopper espresso om dagen. Studien ble publisert i tidsskriftet The Journal of Nutrition.

Studiens resultater

Den nye studien fulgte over 20.000 italienske deltagere over en periode på 8 år. Før studien begynte, var alle deltagerne friske. Det daglige espressokonsumet ble målt i kopper på 30 ml – standard størrelse på espressoshots. Resultatene viste at de deltagerne som drakk mellom 3 og 4 kopper espresso om dagen hadde lavere risiko for dødelighet av alle årsaker, sammenlignet med den gruppen som ikke drakk kaffe daglig.

Også andre studier har fått lignende resultater, blant annet en studie fra 2012. Studien hadde over 400.000 deltagere i alderen 50–71 år, og foregikk over en periode på 12 år. I løpet av denne tidsperioden hadde deltagerne som drakk 4–5 kopper kaffe lavere risiko for dødelighet av alle årsaker. Mens kvinnene reduserte risikoen for tidlig død med 12 %, hadde mennene 16 % redusert risiko. Men også én kopp daglig hadde effekt, med 5–6 % redusert risiko for tidlig død.

Hvorfor er kaffe så sunt?

Et tysk forskerteam har undersøkt hvorfor kaffe har en så positiv påvirkning på helsen vår. Forskningsartikkelen deres ble publisert i tidsskriftet PLOS Biology. Studien antyder at mye av helseeffektene kommer av hvordan cellene våre reagerer på koffeinet i kaffe. Forskerne fant ut at koffein gjør at eldre celler endrer seg, og begynner å oppføre seg mer som yngre og bedre celler. Koffeinet forbedrer altså funksjonen i cellene, og dette er mye av grunnen til at kaffe er beskyttende mot sykdommer.

I tillegg inneholder kaffe svært mye antioksidanter, som er med på å bekjempe frie radikaler. Frie radikaler kan være farlig ettersom de angriper cellene våre, og kan blant annet forårsake kreft. Kaffe er med på å motvirke dette. Forskergruppen understreker likevel at kaffe ikke er en erstatning for fysisk aktivitet og et sunt kosthold, men at det kan være positivt å inkludere kaffe i dietten.

Kilde: insider.com, businessinsider.com, healthline.com

Relaterte artikler