Lever kaffedrikkere lenger enn andre?

Flere undersøkelser viser at vi mennesker kan ha god helsegevinst av kaffe.

En gammel man Foto: Colourbox

Tyske forskere mener de har funnet en mekanisme som kan ligge bak det faktum at kaffedrikkere lever lenger.

Kaffedrikkere synes å være mindre utsatte for tidlig død, slag og diabetes type 2 enn de som avstår fra den mørke drikken. Det har tidligere vært uvisst hvorfor kaffedrikkere lever lenger enn andre. Kaffe inneholder mer enn 200 ulike stoffer. Det har vært vanskelig å vite om effektene kommer av koffeinet eller noen av de andre komponentene i kaffe. Nå har imidlertid de tyske forskerne funnet ut at det er koffeinet som står bak de positive helseeffektene. Forskningsartikkelen er publisert i tidsskriftet PLOS Biology.

Har forsket på mus

Ved forsøk på mus gav forskerne musene koffein tilsvarende 4 kopper daglig for oss mennesker. De fant ut at koffeinet i kaffen aktiverer et protein som er med på å beskytte celler i hjertemuskelen. Forskerne viste videre at musene også har redusert risiko for å utvikle åreforkalkninger.

Beskytter hjertet

Studien viser at koffeinet i kaffen gjør at et spesielt protein flytter inn i mitokondriene (cellenes kraftverk) i hjertecellene. Dette gjør at hjertet blir beskyttet mot celledød. Proteinet gjør at én celletype kan gjøres om til en annen. Dette er svært viktig når kroppen skal reparere seg selv, for eksempel etter en blodpropp.

Forskerne undersøkte også hvilken effekt koffein har på overvektige mus, gamle mus og mus som er disponert for å utvikle diabetes type 2. Eksperimentene viste at dersom musene som fikk koffein fikk færre skader på hjertet.

«Disse resultatene bør føre til nye og bedre strategier for å beskytte hjertet, inkludert hensyn til kaffeinntaket i den eldre delen av befolkningen», argumenterer forskerne på forskning.no.

Tidligere forskning

Funnene i studien passer med eksisterende forskning om kaffens helsefordeler. Det har tidligere vært klart at kaffe har positiv innvirkning på menneskers helse, men det har vært usikkert hvorfor. Det er derfor svært spennende at forskergruppen nå har funnet ut at det er koffeinet som står bak disse helsefordelene.

Relaterte artikler