Forskningen sier at kaffe er sunt

Et jevnlig moderat inntak kan beskytte mot flere sykdommer og tilstander.

En kaffekopp omringet av sunn mat. Kaffe kan med fordel inngå i et sunt og variert kosthold. Foto: Colourbox.com

Kaffe og helse har vært et tema som har blitt diskutert til alle tider.

De første betraktningene om kaffe og helse ble faktisk nedtegnet av to verdenskjente leger rundt år 1000. En rekke vitenskapelige studier har blitt viet til kaffens virkning på helsen siden den gang, og i mange av dem blir kaffens helsefordeler tydelige. En samlet vurdering av forskningen gir et mer pålitelig bilde enn enkeltstudier.

Det har vært perioder der kaffe har blitt oppfattet som helseskadelig, men situasjonen er en annen i dag. Aller først: Et moderat kaffeinntak er ikke forbundet med høyere dødelighet. Opptil 400 mg koffein daglig skal være innenfor hva som betraktes som trygt.

Kaffens helsefordeler kommer fra antioksidanter

– Det viktigste vi har lært om kaffe de siste 20 årene, er at det er veldig lite som tyder på at det er dårlig for deg, sier Edward Giovannucci, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard T.H. Chan School of Public Health til washingtonpost.com.

Helseeffektene kommer trolig fra antioksidanter og antiinflammatoriske stoffer som finnes naturlig i kaffe. Også koffeinfri kaffe har stort sett de samme egenskapene, fordi man bare fjerner koffeinen, ikke de andre stoffene.

Det danske Videnråd for Forebyggelse har gjort en grundig gjennomgang av en rekke studier av kaffe, og hovedkonklusjonene er gjengitt på NHI.no.

Kaffe er sunt, men betydelige mengder sukker og fett i kaffen kan eliminere de positive helseeffektene. Foto: Colourbox.com

Beskytter mot kreft

Det er funnet at et regelmessig moderat inntak (3–4 kopper dagen), er forbundet med en lavere samlet kreftrisiko. Kaffe skal ha en særlig beskyttende effekt mot kreft i lever, munnhule, svelg, livmor og tykk- og endetarm.

Ifølge Edward Giovannucci skal det også være sterke beviser for at kaffe beskytter mot gallestein, ikke-alkoholisk fettsykdom, leverfibrose og skrumplever.

Mindre hjertesykdom

Filterkaffe er den sunnest kaffetypen, og er forbundet med ti prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Unntaket er kokekaffe, espressokaffe og presskannekaffe. I noen undersøkelser har disse kaffetypene vist seg å øke LDL-kolesterolet, noe som medfører økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Beskytter mot diabetes type 2

Kaffe skal ha en beskyttende effekt på utvikling av type 2-diabetes. Risikoen for å utvikle denne sykdommen skal angivelig bli redusert med 25 prosent eller mer hvis du har et daglig forbruk på 3–4 kopper.

Beskytter mot demens og Parkinsons sykdom

Kaffedrikking skal ha en overbevisende beskyttende effekt på utvikling av Parkinsons sykdom. Det vil si en risikoreduksjon på rundt 25 prosent. Også risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom ser ut til å bli redusert.

Noen ulemper til slutt …

Hvis man har et lavt kalsiuminntak, kan koffeinen i kaffe øke risikoen for beinskjørhet. Dette skyldes økt kalsiumutskillelse i nyrene ved kaffedrikking, og dermed økt knokkelnedbryting. Ny forskning viser imidlertid at kaffedrikking kan medvirke til økt beinmasse, til tross for at koffein øker utskillelsen av kalsium.

Det er noen som opplever plager fra kaffe, men dette er individuelt.

Relaterte artikler