Høyt kaffekonsum gir lavere risiko for å utvikle prostatakreft

Dette er positive nyheter for mannlige kaffedrikkere.

En ung mann med hatt og et gult skjerf drikker kaffe mens han er på farten. Hvor mye kaffe må man egentlig drikke for at man skal nyte godt av de positive helseeffektene? Foto: Colourbox.com

Ny forskning viser at det kan være en sammenheng mellom høyt kaffekonsum og lavere risiko for å utvikle prostatakreft. Faktisk kan hver ekstra kopp daglig redusere risikoen med 1 %.

Prostatakreft er den nest vanligste krefttypen, og er en relativt vanlig årsak til kreftdød hos menn. Kaffe er tidligere bekreftet å ha en sammenheng med redusert risiko for å utvikle lever-, tarm- og brystkreft, men dette er første studien som undersøker sammenhengen mellom kaffe og prostatakreft. Studien er publisert i tidsskriftet BMJ.

Studiens resultater

Studien ble utført i Nord-Amerika, Europa og Japan, og inkluderte mer enn 1 million menn. Av disse utviklet nesten 58.000 prostatakreft. Deltakerne i studien ble delt inn i ulike grupper basert på deres daglige kaffekonsum, som var på mellom 0 og 9 kopper daglig.

Hver kopp deltakerne drakk resulterte i omtrent 1 % lavere risiko for å utvikle kreft, og i gjennomsnitt gav derfor 9 kopper daglig en reduksjon på 9 %. For lokalisert prostatakreft var reduksjonen noe lavere, på 7 %, mens det var henholdsvis 12 og 16 % lavere sannsynlighet for å utvikle avansert og dødelig prostatakreft.

Biologisk forklaring

Funnene i studien er svært lovende, og det finnes flere plausible biologiske forklaringer på hvorfor kaffe har en slik positiv effekt. Kaffe øker glukosemetabolisme, inneholder mye antioksidanter, har betennelsesdempende effekter og påvirker hormonnivåene i kroppen. Alt dette kan ha en innvirkning på både utvikling og progresjon av prostatakreft.

Forskerne påpeker imidlertid at mengden kaffe deltakerne drakk potensielt ikke var helt nøyaktig, ettersom deltakerne selv rapporterte inn sitt eget kaffekonsum. Deltakerne hadde også ulike tilberedelsesmetoder for kaffen, noe som kan ha innvirkning på studiens resultater. Tallene er derfor estimater, og det kreves mer forskning for å kunne fastslå den nøyaktige sammenhengen mellom kaffe og prostatakreft.

Kilder: bmjopen.bmj.org, eurekalert.org

Relaterte artikler