Kaffe reduserer risikoen for hudkreft

Koffein har en beskyttende effekt mot vanlige typer hudkreft.

En kvinne sitter i sengen med en laptop og en kopp kaffe i hånda Gode nyheter for alle som liker kaffe! Foto: Colourbox.com

Du har kanskje hørt at kaffe er bra for huden? På nettet florerer det med oppskrifter på eksfolieringsskrubber og hudkremer med kaffe. Men forskning viser at kaffe gjør mer enn bare å gi myk hud – det kan redusere risikoen for å utvikle hudkreft.

I en splitter ny metastudie, som skal publiseres i European Journal of Cancer Prevention i september, undersøkes det hvilken effekt antiinflammatoriske matvarer og matkomponenter har for forebygging av hudkreft.

Koffeinholdig kaffe er nøkkelen

Forskergruppen gjennomgikk totalt 18 studier, med nesten 2,5 millioner deltagere. Studiene undersøkte effektene av blant annet frukt, grønnsaker, kaffe og te, samt ulike vitaminer, omega-3-fettsyrer og karotenoider.

Kaffe ble undersøkt i 7 av de 18 studiene, og 6 av studiene fant at kaffe har en beskyttende effekt – men kun når kaffen inneholder koffein. Faktisk var kaffe den eneste av de antiinflammatoriske matvarene som ble undersøkt som konsekvent ble assosiert med en beskyttende effekt for huden.

Dette stemmer overens med tidligere studier som er gjort. For eksempel fant en studie fra 2011 at kvinner som drikker mer enn tre kopper koffeinholdig kaffe daglig har 20 prosent lavere sannsynlighet for å utvikle basalcellekreft – den vanligste typen hudkreft – sammenlignet med de som drakk mindre enn én kopp i måneden. For menn ble sannsynligheten redusert med 9 prosent.

Andre studier har funnet ut at det ikke bare gjelder kaffe, men all type koffeinholdig drikke. Det antas derfor at det er koffeinet i kaffen som hemmer tumorprogresjon. Så selv om vi ikke anbefaler å bytte ut solfaktoren med kaffe, skader det ikke å ta seg en ekstra kopp dersom man skal ut i sola.

Kilde: sprudge.com, webmd.com

Relaterte artikler