Kaffe fører ikke til kreft

Snarere tvert imot: Tallene tyder på at filterkaffe kan virke forebyggende på visse krefttyper.

en sykepleierskjorte med navneskilt Foto: Colourbox.com

I ny og ne dukker det opp overskrifter om tilsynelatende sammenhenger mellom kreft og kaffedrikking.

Dette er bare tull, skal vi tro Marko Lukic. Han er «kaffedoktor» og overingeniør ved Institutt for samfunnsmedisin på UiT: Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

I 2018 forsvarte Marko Lukic sin doktorgradsavhandling «Coffee consumption and the risk of cancer» ved UiT. Avhandlingen stadfester altså at det ikke er noen sammenheng mellom høyt filterkaffekonsum og fare for å utvikle kreft.

Kos deg med kaffen!

Det har lenge vært forsket på om kaffe og utviklingen av kreft har noen sammenheng. Tallene fra studien til Lukic viste imidlertid at de som drakk mellom 3 og 7 kopper kaffe daglig hadde redusert risiko for å utvikle kreft. Så selv om mer forskning er nødvendig for å stadfeste om kaffe kan virke forebyggende, er det altså ikke farlig å drikke flere kopper kaffe daglig.

– Men, kaffe er altså ingen medisin mot kreft. Ei heller har vi tilstrekkelig grunnlag for å anbefale kaffe som et kreftforebyggende middel. Men det vi kan si med sikkerhet, er at du trygt kan drikke kaffe – mye kaffe – uten at kaffen øker risikoen for å utvikle kreft, sier Marko Lukic til SMAKmagasinet.

Langtidsstudie

Som datagrunnlag for avhandlingen benyttet Lukic seg blant annet av forskningsprosjektet «Norwegian Women and Cancer», som er en langtidsstudie som har fulgt over 170 000 kvinner gjennom flere år. Årsaken til at studien omfatter norske kvinner, er fordi kaffekonsumet her til lands er svært høyt. Dette var altså den perfekte gruppen å bruke for å undersøke den tilsynelatende sammenhengen mellom kaffe og utviklingen av ulike krefttyper.

Studien ga Lukic verdifull tilgang til viktige data om kosthold og livsstil. Dette avslørte i sin tur at en tilsynelatende sammenheng mellom kreft og kaffe i stedet for handlet om kreft og røyking. Kaffen var altså helt uskyldig i sammenhengen.

Saken er lånt fra Smakmagasinet.no.

Relaterte artikler