Kaffe kan hjelpe mot tarmkreft

Pasienter med tarmkreft som drikker 4 kopper kaffe om dagen har større sannsynlighet for å overleve.

Et eldre ektepar sitter og drikker kaffe sammen Kaffe kan forhindre utviklingen av kreft. Foto: Colourbox.com

Ny forskning viser at kaffe gir pasienter med tarmkreft større sannsynlighet for å overleve, så vel som en langsommere sykdomsprogresjon.

Det viser funnene i en ny studie publisert på JAMA Oncology, som analyserte 1171 pasienter med tarmkreft. Både vanlig kaffe og koffeinfri kaffe har effekt, men kaffe med koffein er hakket mer effektivt.

Større sannsynlighet for å overleve

Tidligere studier har vist at kaffe er knyttet til lavere dødelighet og lavere sannsynlighet for tilbakevendende kreft. Sammenhengen mellom å drikke kaffe og sannsynligheten for overlevelse hos pasienter med metastatisk kreft har imidlertid ikke vært undersøkt tidligere.

Analysen i denne studien viste at de pasientene som drakk minst 4 kopper kaffe daglig hadde 36 % større sannsynlighet for å overleve enn de som ikke drakk kaffe. I tillegg fikk disse pasientene en langsommere sykdomsprogresjon, og hadde mer tid før sykdommen ble verre.

Selv om forskerne sier at dette er første gang det er funnet en beskyttende effekt av kaffe i pasienter med metastatisk tarmkreft, er de ikke helt sikre på sammenhengen mellom kaffe og kreft. De fleste som drakk kaffe ved siden av kreftbehandlingen drakk også kaffe før de fikk kreftdiagnosen. Spørsmålet er derfor om kaffedrikkere utvikler en mindre aggressiv type kreft, eller om kaffe har en positiv effekt på kreftsvulster.

Kan forhindre utvikling av kreft

Kaffe kan også være med på å forhindre utviklingen av kreft. Dette er fordi kaffe inneholder mye antioksidanter og har anti-inflammatorisk effekt på kroppen. I tillegg er insulinresistans antatt å forverre tarmkreft, og kaffe kan redusere insulinnivået i blodet.

Selv om studien er lovende, gir den foreløpig ikke tilstrekkelig bevis for at man bør anbefale pasienter med metastatisk tarmkreft å drikke kaffe. Men dersom pasientene allerede er kaffedrikkere, er det imidlertid ingen grunn til å stoppe – snarere tvert imot. Å fortsette kaffedrikkingen kan faktisk være gunstig.

Kaffe kan også ha positiv påvirkning ved andre sykdommer, slik som diabetes, depresjon og MS-relatert utmattelse.

Kilder: ajmc.com, bostonherald.com

Relaterte artikler