Kaffe kan ha positiv påvirkning på øyehelse

Flere studier bekrefter at kaffe både kan hjelpe mot tørre øyne, og kan beskytte mot glaukoma.

Kun to blå øyne er synlige av en kvinne med sjal. Noen tror at kaffe gjør øynene tørre. Dette stemmer imidlertid ikke. Foto: Colourbox.com

Du har kanskje hørt rykter om at kaffe kan gi tørre øyne og tåkesyn? Ny forskning avkrefter imidlertid dette.

Ikke nok med det – forskningen viser at kaffe kan ha direkte positiv påvirkning på øyehelse.

Kaffe og tørre øyne

Siden kaffe er vanndrivende, finnes det mange som er overbevist om at kaffe gir tørre øyne. Forskning viser imidlertid at dette ikke stemmer. En liten studie fra 2012, med 78 deltagere, delte testpersonene inn i to grupper, hvor én gruppe fikk koffein og den andre gruppen fikk placebo. Resultatet viste at koffeingruppen hadde høyere tåreproduksjon enn placebogruppen. En lignende studie fra 2014, med 41 deltagere, fikk de samme resultatene.

En studie fra 2018 undersøkte sammenhengen mellom tørre øyne (dry eye disease, DED) og kaffekonsum. Resultatet viste at utbredelsen av DED reduserte i takt med økende kaffeinntak. De deltagerne som drakk mer enn 3 kopper kaffe daglig hadde lavest forekomst av DED, på 6,3 prosent. Forekomsten hos de som drakk mellom 1 og 2 kopper daglig var på 8,8 prosent, og de som ikke drakk kaffe hadde høyest forekomst på 9,2 prosent.

Den økte risikoen for DED forsvant imidlertid etter at forskerne la til andre risikofaktorer i analysen, slik som kjønn og alder. Vi vet derfor fortsatt ikke sammenhengen mellom kaffekonsum og sykdommen. Likevel viser denne studien at selv om koffein kanskje ikke hjelper for mennesker med DED, har vi fått en bekreftelse på at koffein ikke er skadelig for friske mennesker med tørre øyne.

Kaffe og glaukom

Et forskerteam ved Kyoto University i Japan gjennomførte nylig en studie med over 9000 deltagere, hvor de undersøkte hvordan deltagernes øyehelse var i sammenheng med hvor mye kaffe de drakk. Lavt trykk i øynene er forbundet med god øyehelse, mens høyt trykk kan føre til sykdommer som glaukom, som kan føre til blindhet.

Resultatet viste at kaffedrikkerne i studien generelt hadde bedre øyehelse enn de som ikke drakk kaffe. De som drakk tre kopper eller mer daglig, hadde lavere trykk i øynene enn de som ikke drakk kaffe daglig. Kaffedrikkerne hadde gjennomsnittlig 3 prosent lavere trykk i øynene enn ikke-drikkerne. Jo oftere deltakerne drakk kaffe, jo lavere trykk hadde de.

Studien er imidlertid ikke ferdig, og forskerteamet har tenkt til å følge deltakerne i årene fremover for å få mer informasjon om sammenhengen mellom kaffe og øyehelse. Forskerne påpeker også at kaffe ikke kan brukes som en kur for sykdommer. Studien viser imidlertid at kaffe ikke har negativ påvirkning på øyehelse, og man kan derfor drikke store mengder kaffe uten å bekymre seg.

Kilder: asahi.com, healthline.com

Relaterte artikler