Mindre depresjon blant kaffedrikkere

Det er ingen hemmelighet at kaffe kan få opp humøret – særlig om morgenen. Forskning antyder at den svarte drikken til og med kan motvirke depresjon.

Et par sitter avslappet i en sofa og smiler mot hverandre mens de drikker kaffe. Kaffe fikk en positiv effekt på depresjon hos dem som drakk (minst) 4 dl kaffe daglig. Foto: Colourbox.com

En fersk gjennomgang av nyere forskning gjort på kaffe, depresjon og depressive symptomer, antyder at de som drikker kaffe daglig, har betydelig mindre sannsynlighet for å bli deprimerte enn de som drikker lite eller ingen kaffe.

Samlerapporten om kaffe og depresjon er skrevet av en professor i nevrologi ved Harvard Medical School, Alan Leviton, på oppdrag fra National Coffee Association (NCA) i USA. De ulike studiene han har tatt for seg, omfatter over 300 000 deltakere, og minst 8000 av disse hadde depressive symptomer. Hvordan forklarer han at kaffedrikkere har mindre risiko for å oppleve depresjon og depressive symptomer?

Kaffe og depresjon – ikke en helt ukomplisert sammenheng

– Kaffens positive innvirkning på mental helse ser ut til å være knyttet til bl.a. dens betennelsesdempende, antioksidative og mikrobiomfremmende egenskaper, som også er forbundet med kaffedrikkeres reduserte risiko for å utvikle visse kreftformer og kroniske sykdommer, sier Leviton i en pressemelding fra NCA.

En annen mulig forklaring skal være koffein, som i hvert fall hos mus viser seg å redusere atferd som er forbundet med depresjon.

Det skal samtidig sies at Leviton kommer med en advarsel: Det er mange hindringer som gjør det vanskelig å undersøke hvordan kaffeforbruk reduserer risikoen for depresjon og selvmord. Det er for eksempel vanskelig å vite hvor mye av risikoen for depresjon som skyldes gener.

Og for ordens skyld: Er man først blitt syk, vil ikke kaffe fungere som medisin.

Hvor mye kaffe bør vi drikke?

Ifølge rapporten ser det ut til at kaffe fikk en positiv effekt på depresjon hos dem som drakk (minst) 4 dl kaffe daglig. Én kaffekopp regnes for å være på mellom 1,5 dl og 2 dl. Vi kan med andre ord fortsette å glede oss over dagens korte og lange kaffepauser – det er mye god helse i det!

Kilder: dailycoffeenews.com, sprudge.com

Relaterte artikler