Kaffe kan hjelpe mot sesongavhengig depresjon

Blir du deppa om vinteren? Da kan kaffe hjelpe.

En trist, ung kvinne sitter og ser ut av vinduet Kaffe kan hjelpe på humøret. Foto: Colourbox.com

Sesongavhengig depresjon er en stemningslidelse hvor man har normal psykisk helse mesteparten av året, men blir deprimert i løpet av vinterhalvåret. Lidelsen omtales derfor også som vinterdepresjon.

Sesongavhengig depresjon antas å være relatert til sollys – eller snarere mangelen på sollys, slik man opplever i mange nordlige strøk på vinterhalvåret. Lysterapi har derfor vist seg å ha en positiv påvirkning. Ny forskning viser at også kaffe kan ha god effekt mot lidelsen.

Kaffe til unnsetning

I løpet av vinterhalvåret opplever en relativt stor andel mennesker å være nedstemte, ha lite energi og en manglende interesse for normale aktiviteter. I en europeisk forbrukerundersøkelse ble 5000 deltakere bedt om å gi tilbakemelding om livsstil og matvaner. Det viste seg da at så mye om 28 prosent av deltakerne opplevde depressive symptomer jo mørkere dagene ble. 21 prosent sa at de opplevde følelser av angst, 24 prosent fikk konsentrasjonsproblemer og 25 prosent opplevde redusert treningsmotivasjon.

Da forskergruppen undersøkte tidligere studier, fant de en sammenheng mellom koffeininntak og forbedret humør. Dersom man hver fjerde time inntar 75 mg koffein – tilsvarende omtrent én kopp kaffe – kan man få en jevn humørforbedring gjennom hele dagen. Også energi, årvåkenhet og konsentrasjonsevne blir forbedret av kaffe, og depresjonssymptomene blir redusert.

Men det er ikke bare koffeinet som har en positiv påvirkning. Også lukten av kaffe, og forventningen om at man skal få kaffe, har god effekt. I tillegg inneholder kaffe over 200 ulike stoffer, og også noen av disse påvirker hjernen positivt. For eksempel kan polyfenolene i kaffe gå fra blodet til hjernen, hvor de både har en betennelsesdempende effekt og bidrar til dannelsen av nye nevroner. Dette er noe som bidrar til å redusere risikoen for å utvikle sesongavhengig depresjon.

Kilder: sprudge.com, coffeeandhealth.org, Wikipedia.org

Relaterte artikler