Forskning beviser det vi allerede visste: Kaffe gjør deg mindre trøtt

Selv om vi allerede visste dette, har vi nå forskningen på vår side.

En smilende og lykkelig kvinne sitter i senga med en kopp kaffe i hånden. Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at kaffe gjør deg mindre trøtt, men det er fortsatt gode nyheter! Foto: Colourbox.com

Dersom man har sovet dårlig, er kaffe den eneste redningen tidlig om morgenen. Kaffe er det eneste som gjør at man føler seg mindre trøtt, og litt mer som et fungerende menneske.

Man kan kjenne effekten av koffeinet fra den første slurken. Dette er noe vi alle vet, og det er ikke nødvendig å få det bekreftet av forskning. Et forskerteam i Köln i Tyskland tok likevel på seg oppgaven å bevise dette, og det har de nå gjort. Resultatet? Kaffe gjør deg mindre trøtt. Ingen overraskelse der, altså.

Studiens gjennomføring

Forskningsartikkelen ble publisert i tidsskriftet Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry. Ifølge forskerne er dette første gang det er gjort en studie om koffeinets påvirkning på søvnmangel hvor resultatene kan overføres direkte til en reell situasjon – altså hvordan kaffe påvirker kroppen etter søvnmangel i løpet av en vanlig arbeidsuke.

I studien gjennomgikk 26 deltagere en kontrollert søvnstudie over 9 dager. Uken før studien hadde alle deltagerne sovet 9 timer hver natt, og de fikk ikke lov til å sove på dagtid. De fikk heller ikke lov til å drikke kaffe eller alkohol i løpet av disse dagene. I løpet av studien skulle de sove kun 5 timer hver natt.

Deltagerne ble delt inn i to grupper, hvor den første gruppen fikk vanlig kaffe med omtrent 300 mg koffein, og den andre gruppen fikk koffeinfri kaffe. Gjennom hele studien fikk deltagerne beskjed om å vurdere hvor trøtte de var.

En person ligger i sengen under dynen, og strekker armene opp – én hånd viser fredstegn og den andre hånden holder en kopp med kaffe.

Forskning kan endelig bevise at kaffe gjør deg mindre trøtt. Foto: Colourbox.com

Deretter gjennomgikk deltagerne en rekke tester for å evaluere kognitive funksjoner, blant annet årvåkenhet, reaksjonstid, hukommelse og hvor stor oppmerksomhet de hadde til detaljer. Forskerne fant ut at den koffeinfrie gruppen fikk nedsatt prestasjon på hastighetstestene etter kun én natt med lite søvn, og nedsatt prestasjon på nøyaktighetstestene etter tre netter. Den reduserte ytelsen fortsatte frem til de fikk en restitusjonsnatt med 9 timer søvn.

Til sammenligning gjorde koffeingruppen det bedre på alle testene de første to dagene. De gjorde det altså bedre med lite søvn og koffein, enn med nok søvn og ingen koffein. Deretter begynte prestasjonene å gå nedover rundt dag 4. På samme måte som for den koffeinfrie gruppen, varte den reduserte ytelsen frem til de fikk en restitusjonsnatt.

Hva betyr resultatene?

Studien indikerer altså at et moderat koffeininntak kan redusere noen av de negative effektene som kommer av søvnmangel. Koffein kan ha en kortsiktig positiv påvirkning på hjernefunksjonen – men kun i noen få dager.

Forskerne understreker derfor at koffein ikke er en langsiktig løsning eller en erstatning for kvalitetssøvn, men at det snarere er som et slags midlertidig «plaster» som gjør deg mindre trøtt. Fordelene forsvinner etter omtrent 4 dager med gjentatt søvnmangel, og den reduserte ytelsen vil deretter vare frem til man får en god natts søvn. Så dersom du noen gang har lurt på hvorfor du er så trøtt på fredager, har du nå altså fått svaret på dette.

Kilder: news-medical.net, sprudge.com, dailycoffeenews.com

Relaterte artikler