Når bør du slutte å drikke kaffe før leggetid?

Noen sovner uten problemer selv om de har bøttet nedpå med kaffe, andre må holde seg unna i mange timer. Genene bestemmer.

En kvinner ligger våken i sengen. En mann sover ved siden av. Mange blir liggende våkne om de drikker kaffe for sent. Foto: Colourbox.com

– Det er vanlig at folk stiller legen sin spørsmål om hvorfor de blir våken av én kopp kaffe, mens partneren ikke har problemer med å falle i søvn selv etter fem kopper. Svaret er at vi alle er unike kaffedrikkere. Vår genetiske utrustning avgjør hvordan vi reagerer på koffein.

Det sier lege og forfatter J.W. Langer til Coffee & Health. Sensitivitet for koffein kan deles inn i tre hovedgrupper på bakgrunn av genetiske forskjeller. Disse genetiske forskjellene er grunnen til at folk reagerer ulikt på samme mengde kaffe og koffein. Det er altså individuelt hvilket tidspunkt man bør slutte å drikke kaffe før leggetid.

Studier av koffeinets effekt

Disse variasjonene fremgår i rapporten Genetics, Metabolism and Individual Responses to Caffeine fra Institute for Scientific Information on Coffee, som er ført i pennen av Langer. Rapporten bygger på eksisterende studier av hvordan kroppen omdanner koffein.

Leveren og sentralnervesystemet

Det er to avgjørende faktorer for koffein-sensitivitet; leveren og sentralnervesystemet. Det viser seg at det er genetisk variasjon når det gjelder hvor raskt leveren er i stand til å omdanne koffein. Variasjon finner vi også i sentralnervesystemet; noen er veldig følsomme for koffeinets stimulerende effekter, mens andre er svært lite følsomme.

På bakgrunn av dette har J.W Langer foreslått tre overordnede nivåer for koffein-sensitivitet:

  1. Høy sensitivitet for koffein
  2. Normal sensitivitet for koffein
  3. Lav sensitivitet for koffein

Mennesker med lav sensitivitet vil sannsynligvis ikke oppleve den oppkvikkende effekten kaffe kan ha, mens mennesker med høy sensitivitet vil kunne få hjertebank av bare en liten kopp kaffe. Dersom du har høy sensitivitet for koffein, bør du derfor holde deg unna kaffe før leggetid. Du får trøste deg med at koffeinet hjelper deg med å våkne om morgenen. Og da er det enda godt at det finnes kvalitetskaffe både med og uten koffein!

Relaterte artikler