For å maksimere effekten og potensialet av koffeinet, bør vi vente flere timer før vi drikker den første koppen, skal vi tro forskning.
Er det bare en myte at kaffe kvikker oss opp om morgenen? Foto: Colourbox.comDersom formålet med kaffen er på bli kvikket opp, bør man imidlertid drikke den når kortisolnivået i kroppen er lavt. Det betyr at man ikke egentlig bør drikke kaffe om morgenen.
Kronofarmakologi er studien av hvordan biologiske døgnrytmer påvirker inntaket av legemidler. Forskere innen denne grenen har sett på hvordan opptaket av koffein blir påvirket av døgnrytmen. Men for å forstå dette, er det nødvendig å ha litt kunnskap om hva kortisol er, og hvilken funksjon det har i kroppen.
Kortisol er et såkalt stresshormon som finnes naturlig i kroppen. I likhet med koffein får det deg til å føle deg mer våken. Kortisolnivået er ikke jevnt, men varierer gjennom døgnet. Nærmere bestemt følger det din biologiske døgnrytme.
Når kortisolnivået er naturlig høyt, vil du føle deg våken og opplagt. Når det er lavt, vil du kunne føle deg søvnig. Hvilken betydning har så dette for kaffedrikking?
Hvis du drikker kaffe når kortisolnivået er høyt, vil du ikke få den samme koffeinboosten som du ville fått om kortisolnivået hadde vært lavt. Koffein kvikker deg vanligvis opp, men effekten vil bli begrenset, fordi du allerede er oppkvikket av kortisol.
Faktisk er det slik at koffein sammen med et høyt kortisolnivå kan bli for mye av det gode. Både koffein og kortisol skaper en slags stressreaksjon i kroppen, slik at du kan ende opp med å føle deg stresset. Og som vi vet, er det ikke sunt med for mye stress.
En annen konsekvens er at kroppen raskere vil bygge en toleranse mot koffein. Den positive effekten av koffein vil dermed avta når du faktisk har bruk for den – altså når kortisolnivået er lavt. Når kortisolnivået har sunket og effekten av koffeinen har forsvunnet, kan du dessuten risikere å føle deg enda trøttere enn du ellers ville gjort. Så når er det egentlig gunstig å tilføre kroppen koffein?
Kroppen begynner å produsere kortisol like etter at du våkner, og vil nå toppunktet rundt to timer senere. Kortisolnivået vil deretter synke, for så å stige og synke gjennom døgnet. Ettersom nivået er på stigende kurs etter at du har våknet om morgenen, er ikke dette det lureste tidspunktet å drikke kaffe på.
Det er individuelle variasjoner, men hvis du våkner 06:30, vil nivået vært høyt både på morgenen rundt kl. 08–09, på formiddagen rundt kl. 12–13 og tidlig på kvelden rundt kl. 17:30–18:30. Tre til fem timer etter at du har stått opp, er det altså et vindu på et par timer der du vil ha mest utbytte av koffein. Om du skal utnytte stimulansen, bør du drikke den første kaffekoppen først en gang mellom kl. 09:30 og 11:30. Og hvis du trenger en boost gjennom den kjente «14-knekken», kan du innta koffein etter kl. 13:30. (Dette er vel å merke hvis du våkner 06:30 – du må selv regne ut hvilke tidspunkter som vil være de riktige for deg.)
Selv om kortisolnivået er lavt på kvelden, er det ikke alle som bør drikke kaffe da. Koffein kan virke forstyrrende på søvnen. Men kaffe om kvelden er nå én ting – hva med morgenkaffen? Er det verdt å forsake den deilige koppen med kaffe som man nyter når man står opp? Vi er ikke overbevist … det tar jo uansett litt tid før man når kortisoltoppen. Litt hjelp på veien kan vel ikke skade?
Kilde: inc.com
Tannpuss direkte etter kaffedrikking kan nemlig skade tennene.
At kaffe og soving er en utmerket kombinasjon, høres kanskje merkelig ut.
Noen sovner uten problemer selv om de har bøttet nedpå med kaffe, andre må holde seg unna i mange timer. Genene bestemmer.
Espresso, filterkaffe, Cola eller energidrikk – her får du svaret.