Derfor bør du pusse tenner før du drikker kaffe

Tannpuss direkte etter kaffedrikking kan nemlig skade tennene.

Et ungt par står på badet og pusser tenner sammen Det er bred konsensus om at tannpuss bør komme først. Foto: Colourbox.com

Det virker kanskje ikke helt intuitivt, men du bør faktisk pusse tennene før du drikker kaffe – ikke etter.

Dersom du noen gang har drukket kaffe (eller appelsinjuice) etter å ha pusset tennene, vet du at det ikke er noen morsom opplevelse. Men selv om smaken kan bli påvirket av tannpussen, er det en enighet blant tannleger om at man bør pusse tenner før man drikker kaffe.

9 av 10 tannleger er enige

Det er ingen hemmelighet at kaffe kan skape misfarging av tennene. Denne misfargingen oppstår når tanniner fester seg til plakkoppbygning på tennene. Det er naturlig å tenke at man bør pusse tenner etter å ha drukket kaffe, nettopp for å pusse bort eventuelle kaffeflekker.

9 av 10 tannleger mener imidlertid at det riktige er å pusse tenner før man drikker kaffe. Dersom du gjør det, vil du bli kvitt plakkoppbygningen som kaffen fester seg til. Og dersom det ikke er noen plakk å feste seg til, vil du heller ikke få misfarging av tennene. I tillegg vil tannpussen styrke tennene, og gjøre dem bedre rustet til å takle det sure miljøet som kaffen bringer med seg.

Tannpuss kan skade tennene

Dersom du pusser tenner umiddelbart etter å ha drukket kaffe, kan det faktisk skade tennene dine. Syren i kaffen gjør at tennene blir svakere, og du kan derfor ende opp med å skade emaljen hvis du pusser dem når de er i denne svakere tilstanden. Du har imidlertid ingenting å frykte dersom du gjør dette innimellom – tennene våre er sterkere enn som så. Men dersom du gjør dette daglig, bør du vurdere å ta kaffen og tannpussen i omvendt rekkefølge.

Dersom du absolutt ikke ønsker å pusse tenner før du drikker kaffe, fordi du ikke vil ødelegge den deilige kaffesmaken, har tannlegene likevel et tips. Dersom du venter minst 30 minutter etter å ha drukket kaffe, vil spyttproduksjonen sørge for å nøytralisere pH-verdien i munnen. Deretter kan du trygt pusse tennene.

Sukkerfri tyggegummi med xylitol kan også være et godt hjelpemiddel, ettersom tyggegummien vil stimulere spyttproduksjonen. I tillegg hemmer tyggegummien bakterievekst. Når du har drukket opp kaffen, kan du også vurdere å bruke tanntråd for deretter å skylle munnen grundig. Ved å gjøre dette vil du bli kvitt kaffesmaken, helt uten å måtte pusse tennene.

Kilde: sprudge.com

Relaterte artikler