Smaksoppfattelsen vår endres etter å ha drukket kaffe.
Hvis du spiser sjokolade sammen med kaffe, vil den fremstå søtere. Foto: Colourbox.comForskere ved Aarhus Universitet i Danmark ønsket å undersøke hvordan smaksoppfattelse blir påvirket av å drikke kaffe. Dette er den første studien som er gjort på hvordan kaffe endrer smaksoppfattelsen vår. Resultatene fra studien viser at kaffe gjør at man blir mer sensitiv for søte smaker.
I studien deltok 156 testpersoner i alderen 18–39 år. Ved siden av kaffen fikk deltagerne servert vann med ulike konsentrasjoner av forskjellige smaker – bitterhet, sødme, syrlighet og salt. Deltagerne skulle smake på dette vannet både før og etter at de hadde drukket av kaffen. Forskerne undersøkte deretter hvor sterk konsentrasjonen av de ulike smakene måtte være for at deltagerne skulle oppfatte dem.
Resultatene viste at det ikke var noen stor forskjell da det kom til sure og salte smaker. For sødme og bitterhet var det imidlertid en merkbar forskjell mellom før og etter at deltagerne hadde drukket kaffe. De ble mer sensitive for søte smaker, og samtidig mindre sensitive for bitre smaker. Dette kan være årsaken til at kaffe og mørk sjokolade er en så god kombinasjon – rett og slett fordi kaffen gjør den bitre sjokoladen søtere.
Forskerne gjentok undersøkelsen med koffeinfri kaffe, og fikk de samme resultatene. Dette betyr at det ikke er koffeinet, men andre kjemiske komponenter i kaffen, som endrer smaksoppfattelsen vår. I gastronomiske sammenhenger er dette en interessant oppdagelse. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å finne ut nøyaktig hvorfor kaffe utløser denne endringen i smaksoppfattelse.
Kilder: dailycoffeenews.com, newatlas.com
Dette er et tema som det er forsket svært mye på.
Det er stor forskjell på de ulike materialene.
Og hva er egentlig aroma?
Tannpuss direkte etter kaffedrikking kan nemlig skade tennene.