Hvordan blir kaffens aroma påvirket av innpakningen?

Og hva er egentlig aroma?

En ansatt på et kaffebrenneri lukter på ferske kaffebønner Riktig innpakning bevarer kaffebønnenes smak og aroma. Foto: Colourbox.com

Å få frem kaffens fulle aroma krever perfekt brenning av kaffebønnene. Dette er et arbeid som tar tid, og krever kunnskap og innsats. Komplekse og delikate smaksprofiler er noe som kjennetegner spesialkaffe, og er noe av det forbrukerne leter etter. Å bevare kaffebønnenes smak og aroma er derfor helt essensielt.

Kaffebønnene må av denne grunn pakkes på en måte som gjør at smak og aroma bevares. Dersom man ikke bruker riktig materiale og pakningsmetode, vil nemlig ikke forbrukerne få oppleve den smakskarakteristikken som loves.

Hva er aroma?

Aroma er det vi lukter når vi stikker nesa oppi kaffeposen, eller den lukten som fyller kjøkkenet når vi trakter kaffe om morgenen. Men aroma påvirker også det vi smaker når vi drikker kaffen. Selv om tungen plukker opp smaker som bitterhet, syrlighet og sødme, er det nesa som plukker opp de mer komplekse smakene.

Det er også kaffens aroma som kan fortelle hvor ferske kaffebønnene er. Jo mer aroma bønnene har, jo ferskere er de, og jo mer – og bedre – smaker de. At aromaen forsvinner med tid er helt naturlig, men det er likevel visse steg man kan ta for å forsinke denne prosessen. Riktig innpakning er et av disse tiltakene.

Oksidasjonsprosessen

Det er når kaffebønnene blir utsatt for oksygen at kaffens aroma forsvinner. Oksidasjonsprosessen foregår også raskere når bønnene blir utsatt for høye temperaturer. Ved varme er det de søte smakene som forsvinner fortest, slik som notene av frukt, bær og karamell. Men selv om bønnene bør oppbevares kaldt, må de heller ikke fryses. Ved opptining vil kondensasjon gjøre at bønnene blir fuktige, noe som reduserer kvaliteten. Kaffebønnene bør derfor oppbevares tørt og ved et par grader under romtemperatur.

Hva slags forpakning er best?

God forpakning skal beskytte kaffebønnene mot blant annet oksygen, fuktighet, sollys og varme. Det er derfor nødvendig med en forpakning med mer enn ett lag. Det innerste laget bør helst være av aluminium, ettersom dette er det mest effektive materialet for å beskytte mot oksygen. Aluminium beskytter også mot fuktighet.

Masseproduserte aluminiumsforpakninger er imidlertid dyrt, og ikke veldig bærekraftig. Forpakninger får derfor ofte kun et tynt lag med aluminium for å kutte ned på kostnader. Det forskes også på mer miljøvennlige løsninger som kan resirkuleres.

I tillegg må forpakningen forsegles ordentlig. Pakningen har ofte en lufteluke hvor CO2 kan slippe ut. Kaffebønner slipper fra seg CO2 etter at de har blitt brent, og selv om CO2 er nødvendig for god smak og aroma på kaffe, vil for mye igjen ødelegge kvaliteten. Lufteluken gjør at overflødig CO2 kan slippe ut, uten at oksygen slipper inn. Noen kaffebrennerier bruker også nitrogen i forpakningene, ettersom nitrogen ikke påvirker kaffebønnene på samme måte som oksygen.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler