Hva er det som avgjør om en kaffe er god eller dårlig?
Men dersom noen spør deg «Hva skiller egentlig dårlig kaffe fra kvalitetskaffe?», klarer du å svare på dette spørsmålet? Ja, dårlig kaffe kan smake vondt og kvalitetskaffe smaker godt – men hva er det som gjør at kaffen smaker godt eller vondt?
Når man drikker så mye kaffe som vi gjør i Norge, er det ekstra viktig at den smaker godt og er av god kvalitet. Kaffe inneholder spesifikke komponenter som avgjør kvaliteten, og det er en håndfull faktorer som skiller dårlig kaffe fra kvalitetskaffe.
Kvalitetskaffe skal lukte uimotståelig, enkelt og greit. Når du lukter nytraktet kvalitetskaffe, skal det oppleves litt magisk, og du skal få lyst til å drikke den. Når du lukter god kaffe, kan du nesten kjenne smaken i munn. Dårlig kaffe kan enten lukte lite (eller ingenting i det hele tatt), eller kanskje også litt brent. Aromaen i seg selv kan altså fortelle om det er snakk om kvalitetskaffe eller ikke.
Smaken er den viktigste faktoren for å skille god kaffe fra dårlig kaffe. Gode kaffebønner produserer god smak, mens dårlige kaffebønner produserer vond smak. Når du tar den første slurken av kvalitetskaffe, merker du det umiddelbart på hele kroppen. Kvalitetskaffe får frem hele smaks- og aromaspekteret til kaffebønnene, og kaffen vil ha en balansert smak med god fylde. Dårlig kaffe kan smake brent, bestå av kun én smak (for eksempel kun bitterhet eller kun syrlighet), eller smake veldig lite.
Fylden – eller «kroppen» – til kaffe kjennes på tungen og i munnen. Til tross for at «drikke er drikke», har ulike drikker ulike kropper. For eksempel har kaffe mer fylde enn vann, men mindre fylde enn milkshake. Kvalitetskaffe skal ha en rik fylde, den skal ikke føles utvannet, men skal heller ikke føles for tykk. Kaffens kropp er ikke noe man nødvendigvis tenker over, men prøv å kjenne etter neste gang du lager deg en kopp kaffe. Med tid og trening vil du etter hvert kunne kjenne forskjell på ulike kaffekropper.
En god ettersmak skal føles ut som om smaksløkene får en stor klem. Noen ganger etterlater ikke kaffe ettersmak i det hele tatt, og noen ganger etterlater det en besk, bitter eller sur ettersmak som du helst vil bli kvitt. Kvalitetskaffe skal derimot etterlate en søt, deilig ettersmak som gjør at du har lyst på mer.
Det er ikke alltid nødvendig å overanalysere kaffen for å finne ut om det er kvalitetskaffe eller ikke. En god tommerfingerregel er at dersom kaffebønnene ser gode ut, og kaffen lukter godt og smaker godt, så er det snakk om kvalitetskaffe.
Leksikonet inneholder en rekke forskjellige smaker og andre egenskaper som kan skille kaffe fra hverandre.
Hvilken metode som brukes for å foredle kaffebær etter at de er plukket, har stor betydning for kaffesmaken.
Hvert eneste kaffeproduserende land har egne kvalitetsstandarder som klassifiserer produksjonen.
Hvordan kan man bryte den onde sirkelen robusta står fast i?