Hva slags kaffe passer til julekaker?

Kanskje det ikke er så dumt å ha et lite utvalg kaffesorter i skapet.

En skål med pepperkaker står på et bord fordan en kopp med kaffe Hvilken kaffe egner seg til pepperkaker? En fyldig og kraftig type, eller en lett og frisk? Foto: Colourbox.com

Kaffe og kaker hører julen til. Men hva slags kaffe som egner seg best, er ikke like opplagt.

Både kaffe og julekaker ble utbredt blant folk flest på 1800-tallet. Denne utmerkede kombinasjonen har med andre ord lange tradisjoner i norsk kultur.

Julen er høytid for sosialt samvær med familie og venner, og da er kaffen selvskreven. Ikke minst gjør kaffe seg veldig godt i selskap med maten som serveres i julen – både som en avslutning på en deilig middag, eller som en følgesvenn til dessert, konfekt, marsipan og ikke minst julekaker. Kaffe utfyller søtsakene og løfter kosen mange hakk! I tillegg er det deilig å ha en kopp kaffe å varme seg på når temperaturen på gradestokken kryper nedover.

En person holder en pepperkake over en kjøkkenbenk med mange pepperkaker

Pepperkaker er en kjent og kjær julekake. Foto: Colourbox.com

Julekaffe – hva er det?

Men hva er egentlig «julekaffe»? Går det an å si noe generelt om hva slags kaffe som passer til julen?

Norsk Kaffeinformasjon tok i 2017 en runde hos et lite utvalg norske kaffebrennerier for å sjekke nettopp dette. Og konklusjonen var: «La oss bare innse at det spriker.» Det finnes altså ikke noen fasit eller definisjon på hva julekaffe er. Kanskje vi bare skal anbefale at du kjøper den kaffen du liker best, og brygger den på en skikkelig måte?

Det er imidlertid ikke slik at vi bare får lov til å ha én kaffe til jul. Vi spiser tross alt ikke dessert og småkaker hele tiden; vi skal også ha kaffe til frokost, lunsj og etter middag. Kanskje det ikke er så dumt å ha et lite utvalg kaffesorter i skapet, slik at man kan variere?

Felles for all julekaffe er imidlertid at den nytes best i godt lag!

 

De syv slag

De syv slag hører julen til. Slik har det imidlertid ikke alltid vært. På 1700-tallet ble ikke det vi tenker på som julekaker, oppfattet som nettopp det, ifølge mathistorikeren Henry Notaker. Det første sikre sporet av begrepet de syv slag er rundt hundre år gammelt, i form av en skildring fra et bryllup på Vestlandet. De kakene som ble brukt til jul, ble altså også brukt til fest.

Det finnes svært mange julekaker, men hvilke inngår egentlig i de syv slag? I dag er det litt ulike oppfatninger om akkurat dette, men opprinnelig var det sandkaker, pepperkaker, fattigmann, goro, berlinerkranser, krumkaker og serinakaker. Sirupssnipper og smultringer er også vanlige julekaker. 

Kort fortalt skal julekakene inneholde sukker, smør, mel og egg. Og kanskje litt krydder som kanel, ingefær og kardemomme. Så hva med kaffen?

Hva-slags-kaffe-passer-til-julekaker-3-COLOURBOX41943452-kopi.jpg

Det er ikke å komme fra at kaffe hører julen til. Foto: Colourbox.com

Kaffe til tørre julekaker

Det finnes mange forskjellige smaksprofiler på kaffe. Flere typer vil kunne passe godt til julens tørre kaker. Anbefalingene Norsk Kaffeinformasjon fikk, omfatter både fyldig kaffe, kaffe med litt kraftig aroma og kaffe med friskhet og god sødme.

En variant du gjerne kan teste i den sammenheng, er Evergood Juleblanding. Den produseres bare til jul, og er spesielt tilpasset julens smaker. Juleblandingen bygger på smaken av den klassiske Evergood-kaffen, men er fyldigere.

Til sjokolade og marsipan er det litt ulike oppfatninger om hva slags kaffe som egner seg best. Noen foretrekker en fyldig og kraftig kaffe, mens andre foretrekker en lett og frisk kaffe, gjerne med hint av sitrus. Hvorvidt sjokoladen er lys eller mørk vil også ha betydning for hvilken type kaffe som gjør seg best.

 

Småkaker var overklassemat

Det finnes ikke så mye skriftlig materiale om julebakstens historie. Mange av julekakene har røtter i Norge, men de tilhører samtidig en felles europeisk kulturarv. De ulike slagene kom til landet gjennom en periode på flere hundre år. Småkaker var lenge typisk overklassemat for byfolk, men det endret seg på slutten av 1800-tallet.

Ettersom småkakene har slått rot i Norge, oppleves de i dag som norske. Julekakene er på mange måter et resultat av eksisterende tradisjoner som har utviklet seg i møte med kaker som har blitt introdusert fra utlandet. Men uansett hvor og når de først dukket opp, er det ingen tvil om at de hører julen til – og at de smaker nydelig sammen med en kopp nytraktet kaffe.

God jul!

Deler av denne teksten er lånt fra Kaffe.no.

Relaterte artikler