Hvordan kombinere kaffe og dessert

Enkelte desserter passer bedre til ulike kaffedrikker enn andre.

En sjokoladekake med blåbær står på et bord ved siden av en kopp med kaffe. Det er ikke likegyldig hva slags type kaffe man drikker med ulike desserter. Foto: Colourbox.com

Etter middag er det vanlig med «kaffe og kaker» – dette er tross alt noe nordmenn er vokst opp med. Men hvordan kombinerer man kaffe og dessert på best mulig måte?

På samme måte som man kombinerer vin og mat, er det også viktig hva slags kaffe man drikker til maten. Kaffe er så mye mer enn bare svart traktekaffe, og det er ikke å komme fra at noen kaffetyper passer bedre til visse typer desserter enn andre. Ved å kombinere kaffe og dessert på riktig måte, vil man få en helt ny opplevelse hvor kaffen og desserten fremhever hverandre.

Svart kaffe

Svart kaffe passer med det aller meste, men det passer nok aller best med desserter som har sjokolade eller nøtter. Det er også et par ting som ikke passer så godt med svart kaffe, og det er ost og salt. Det betyr at man ikke bør servere svart kaffe ved siden av for eksempel ostekaker – resultatet blir nemlig at ostesmaken overdøver alt annet, og man sitter igjen med en litt salt ostesmak i munn.

Café au lait

Café au lait, eller kaffe med melk, er en svært mild kaffedrikk. Problemet med denne kaffen er at desserten fort kan overdøve kaffesmaken. Dette løses enkelt ved å servere en dessert med kaffesmak, for eksempel tiramisu eller kaffemousse, slik at drikken og desserten fremhever hverandre.

Et kakestykke med tiramisu står på en tallerken.

Café au lait passer for eksempel perfekt sammen med tiramisu. Foto: Colourbox.com

Espresso

Espresso har det motsatte problemet av café au lait. Mens desserten fort kan overdøve smaken av café au lait, står espressoen i fare for å overdøve smaken til desserten. Espresso bør derfor kombineres med en dessert som smaker minst like intenst som espressoen – for eksempel en rik konfektbrownie med mørk sjokolade. Espressoen kan også passe til fruktdesserter, men da gjelder det å velge frukt som har rik smak.

Kaffe latte

Kaffe latte er en fyldig og myk kaffe, og passer derfor godt med desserter som også er fyldige og myke. Kaffen kan for eksempel passe godt med en terte eller en pai, eller en dessert med melkesjokolade. Det er også godt med cookies eller andre kjeks som man kan dyppe i kaffen.

Cappuccino

For cappuccino bør man ha samme tommelfingerregel som ved kaffe latte, ettersom begge drikkene har omtrent like mye kaffe og melk. Cappuccino passer derfor svært godt med iskrem. Noen ganger vil det ikke føles ut som at man har ulike smaker i munn samtidig, men snarere samme smak i ulike temperaturer.

Cortado

Cortado skiller seg ikke mye fra cappuccino, men har noe mindre melk og derfor en litt sterkere kaffesmak. Cortado passer derfor perfekt med desserter som har sjokoladesmak, for eksempel sjokoladekake eller cookies med sjokoladebiter.

Mocca

Når alt kommer til alt, er moccaen egentlig en dessert på egenhånd. Den har både kraftig kaffesmak og rik sjokoladesmak, og det passer derfor best å nyte denne kaffen på egenhånd. Den er en komplett dessert i seg selv, og står fint på egne bein.

Relaterte artikler