43 overraskende oppskrifter med kaffe – del 9

I siste del av denne serien får du oppskrifter på desserter med kaffe.

Creme brulee i en krukke står på et bord. Crème brûlée smaker ekstra godt hvis du tilsetter kaffe i oppskriften. Foto: Colourbox.com

Cappuccino, kaffe latte, macchiato, kaffe moccha, iskaffe, dalgona … det finnes mange oppskrifter på både varme og kalde kaffedrikker, og også en rekke cocktail-oppskrifter med kaffe. I tillegg er kaffe en vanlig ingrediens i mange kaker og desserter, for eksempel tiramisu, kaffeiskrem, trøfler og sjokoladekake med kaffeglasur. Men kaffe er mer anvendelig enn som så.

Det finnes mange oppskrifter med kaffe, og drikken kan være med på å ta mange matretter til nye høyder. Ved å tilsette kaffe kan matretter få en ekstra dybde. Hva slags type man velger påvirker også hvordan smaken på den oppgraderte retten blir. Her får du 5 overraskende oppskrifter som inneholder kaffe.

Desserter

Det er relativt vanlig å inkorporere kaffe i desserter, spesielt dersom desserten inneholder sjokolade. Men kaffe fungerer til veldig mange flere desserttyper enn man kanskje hadde trodd. Vi har samlet sammen noen oppskrifter på litt uventede desserter som passer spesielt godt med kaffe.

Vafler med kaffe

Vafler er en norsk favoritt, og det burde egentlig ikke komme som noen overraskelse at det smaker godt med kaffe i vaffelrøren. Oppskriften på bonappetit.com er for belgiske vafler, men du kan også legge til kaffepulver i favorittoppskriften din på norske vafler. Disse smaker ekstra godt med smør og brunost!

Pikekyss med kaffe

Disse kaffemarengsene har kun tre ingredienser: eggehvite, sukker og kaffe. I denne oppskriften er det best å bruke så sterk kaffe som mulig – gjerne espresso. Da blir pikekyssene nemlig en smakseksplosjon i munn. Du finner oppskriften på detsoteliv.no.

Kaffemakroner

Makroner er en fransk favoritt. De er søte, seige og nærmest smelter på tungen. Å lage makroner krever både tid og innsats, men resultatet er absolutt verdt det – spesielt dersom man velger å følge Ida Gran-Jansen sin oppskrift på kaffemakroner! Disse makronene har kaffe i både røren og kremen, og du kan gjerne drysse litt kaffepulver over de ferdige makronene også.

Bananer i kaffebønnesirup

I denne oppskriften lager man sirup med hele kaffebønner, før man heller sirupen over oppskårede bananer. Denne passer spesielt godt til å ha over vaniljeiskrem. I oppskriften står det at sirupen skal avkjøles ordentlig i kjøleskap, men vi tror det også vil være svært godt dersom den fortsatt er varm, slik at iskremen smelter litt! For denne oppskriften er det viktig å bruke bananer som er modne, men fortsatt faste – hvis ikke blir de bare most.

Crème brûlée med kaffesmak

Crème brûlée er en sånn dessert som er like god varm som kald. Og ved å legge til litt sterk kaffe i røren, får du en helt ny dessert. Det krever litt arbeid dersom man skal lage crème brûlée fra bunnen, men man kan også jukse og bruke en ferdigpakke fra for eksempel Toro. De har også publisert en oppskrift på kaffe-crème brûlée, så denne desserten kan hvem som helst klare å lage!

Dette er siste del av en serie på 9.