9 unike kaffedrikker som tar deg jorda rundt – del 1

Dra på jordomseiling uten å forlate kjøkkenet ditt!

En kopp med kaffe og rødt pepper står på et bord. Café touba er en senegalesisk kaffe som lages med guineapepper. Foto: Colourbox.com

Det siste året har vært preget av mange restriksjoner, deriblant reiserestriksjoner. Nordmenn er reiseglade mennesker, men i år har vi måttet nøye med oss norgesferie. Og selv om Norge er et nydelig land å feriere i, føler nok mange på manglende internasjonal input – ikke minst når det kommer til å prøve tradisjonell mat og drikke fra ulike steder i verden.

Vi har derfor samlet 9 unike kaffedrikker som kan ta deg med på en liten jordomseiling – uten at du trenger å forlate kjøkkenet ditt.

Türk Kahvesi – Tyrkia

Selv om tyrkisk kaffe er godt kjent over hele verden, er det vanskelig å få tak i her hjemme. Det som gjør at türk kahvesi(bokstavelig talt «tyrkisk kaffe») skiller seg fra andre typer kaffe, er måten den tilberedes på. Sukkeret tilsettes før kaffen koker, kaffebønnene skal være ekstremt finmalt og skal ikke siles ut når kaffen er ferdig. Kaffen kokes på en slik måte at den ferdige kaffen får et tykt lag med skum.

Man skal aldri bruke melk eller fløte i kaffen. Den skal heller ikke røres i, da dette gjør at skummet ødelegges. Tradisjonelt lages kaffen i en ibrik, men den kan fint lages i en liten kjele dersom du ikke tilfeldigvis har en ibrik hjemme. Denne oppskriften gir nok til to kopper kaffe.

Ingredienser

  • 1 ss ekstremt finmalte arabicabønner
  • 2,5 dl kaldt vann
  • 1 kardemommefrø (hel)
  • 1–2 ts sukker

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og sukker i en ibrik eller liten kjele.
  2. Fjern kjelen fra varmen og tilsett kaffe og kardemomme.
  3. Sett kjelen på varmen igjen, og varm opp til det så vidt begynner å koke. Fjern kjelen fra varmen når kaffen begynner å skumme. Gjenta denne prosessen to ganger.
  4. Hell kaffen i to kopper. La kaffen hvile i noen minutter slik at kaffegruten synker til bunns.

Café touba – Senegal

Café touba er en senegalesisk kaffe som lages med selimpepper. Det som gjør kaffen så spesiell, er at pepperkornene males sammen med kaffebønnene. Deretter lages café touba på samme måte som vanlig dryppkaffe.

Kaffen har tradisjonelt blitt sett på som en «eliksir», ettersom pepperkornene visstnok bekjemper depresjon og skal hjelpe fordøyelsen. Navnet til kaffedrikken kommer fra den hellige byen Touba, og drikken blir stadig mer populær, både i Senegal og i nabolandene.

Ingredienser

  • 1 ss kaffebønner
  • ½ ts selimpepper
  • 2,5 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

  1. Varm opp en liten kjele, og rist pepperkornene i et par minutter over middels varme. Pass på slik at de ikke blir brent.
  2. Mal pepperkornene og kaffebønnene grovt i en kaffekvern.
  3. Hell kaffebønnene og pepperkornene over i kjelen, tilsett det kalde vannet og kok opp kaffen. La det deretter småkoke i 5 minutter.
  4. Sil kaffen over i en kopp, gjerne med et pour over-bryggesett.

Cafe lágrima – Argentina

Lágrima er det spanske ordet for «dråpe» eller «tåre». Navnet kommer av at kaffedrikken kun inneholder en liten «dråpe» kaffe. Selv om Argentina, og spesielt Buenos Aires, har en rik kaffekultur, er kaffen i seg selv sjelden spesielt god. Som oftest er kaffebønnene av dårlig kvalitet, og de blir gjerne brent sammen med sukker. Dette er nok forklaringen på hvorfor denne kaffedrikken, som inneholder svært lite kaffe, er så populær som den er.

Ingredienser

  • ½ espressoshot (ca. 20 ml)
  • 2 dl helmelk

Fremgangsmåte

  1. Varm opp melken i en liten kjele.
  2. Hell melken over i en kopp, og tilsett deretter espressoen.

Kilde: homegrounds.co

Relaterte artikler