Hvorfor velge mellom kaffe og te, når man kan kombinere dem?
Yanyang kan nytes både varm og kald. Foto: Colourbox.comI Hongkong lages yuanyang enten med like mye kaffe som te, eller med tre deler kaffe og syv deler te. Kaffeteen kan serveres både varm og kald. På kantonesisk heter drikken yuenyeung, mens andre navnevarianter er yinyeung og yinyong.
Til å begynne med ble yuanyang kun servert på såkalte dai pai dongs, altså åpne matboder på gaten, samt på cha chaan tengs, som er kaféer. I dag er drikken imidlertid blitt veldig populær, og selges på de fleste restauranter. I 2010 solgte også Starbucks-kaféer i Hongkong og Macao en frappuccino-versjon av yuanyang.
Selve navnet yuanyang betyr «mandarinand» på mandarin. I Kina er mandarinanden et symbol på ekteskapelig kjærlighet, ettersom disse endene gjerne opptrer i par. Ettersom hannen og hunnen ser svært forskjellige ut, har mandarinanden også blitt et symbol på kombinasjonen av to usannsynlige motsetninger. I fuglenes tilfelle er det da snakk om to ender som ser svært ulike ut, mens det i vårt tilfelle er snakk om to vidt forskjellige drikker, nemlig kaffe og te.
Kina er imidlertid ikke det eneste landet som drikker kaffe blandet med te. Kaffete er også populært i Malaysia, hvor det blir kalt kopi cham. Cham betyr «blanding». Også i Etiopia finnes en lignende variant, kalt spreeze.
Det er uvisst akkurat hvor og når drikken ble funnet opp. Mens noen mener at det originalt var en nederlandsk «oppfinnelse», er det andre som sverger at drikken ble funnet opp i Tennessee i USA. Andre igjen mener at drikken først dukket opp i Hongkong.
Det finnes mange ulike varianter og oppskrifter på denne drikken. Vi har imidlertid funnet en oppskrift på klassisk yuanyang fra Hongkong. Denne oppskriften har like deler kaffe og te, men du kan også lage den med litt mindre kaffe og litt mer te. Her er det bare å smake seg frem.
For kaffen er det anbefalt å bruke kaffe med kraftig smak. Eventuelt kan man bruke mørkbrent espressokaffe.
I oppskriften på yuanyang skal man ha 2,5 dl Hongkong-style melke-te. Her anbefales å bruke kraftig ceylon-løste.
Har du dårlig tid, men absolutt behøver en kopp med yuanyang? Da kan du benytte deg av følgende oppskrift:
Dersom du ønsker en kald variant av kaffeteen, kan du deretter tilsette isbiter.
De har mange likheter, men også noen vesentlige forskjeller.
I enkelte deler av verden hadde ikke kaffebønder lov til å drikke kaffe. De lagde seg derfor kaffeblad-te.
Chai latte kommer i mange ulike varianter. Hvilken er din favoritt?