Yuanyang – kaffe med te

Hvorfor velge mellom kaffe og te, når man kan kombinere dem?

Et glass med yuanyang står på et bord. Yanyang kan nytes både varm og kald. Foto: Colourbox.com

Klarer du ikke bestemme deg for om du vil ha kaffe eller te? Fortvil ikke – du trenger nemlig ikke velge. Yuanyang er svært populær drikk fra Hongkong som består av både kaffe og svart te, i tillegg til kondensert melk.

I Hongkong lages yuanyang enten med like mye kaffe som te, eller med tre deler kaffe og syv deler te. Kaffeteen kan serveres både varm og kald. På kantonesisk heter drikken yuenyeung, mens andre navnevarianter er yinyeung og yinyong.

Historien til yuanyang

Til å begynne med ble yuanyang kun servert på såkalte dai pai dongs, altså åpne matboder på gaten, samt på cha chaan tengs, som er kaféer. I dag er drikken imidlertid blitt veldig populær, og selges på de fleste restauranter. I 2010 solgte også Starbucks-kaféer i Hongkong og Macao en frappuccino-versjon av yuanyang.

Selve navnet yuanyang betyr «mandarinand» på mandarin. I Kina er mandarinanden et symbol på ekteskapelig kjærlighet, ettersom disse endene gjerne opptrer i par. Ettersom hannen og hunnen ser svært forskjellige ut, har mandarinanden også blitt et symbol på kombinasjonen av to usannsynlige motsetninger. I fuglenes tilfelle er det da snakk om to ender som ser svært ulike ut, mens det i vårt tilfelle er snakk om to vidt forskjellige drikker, nemlig kaffe og te.

To mandarinender, en hann og en hunn, står ved et vann.

Hos mandarinanden er det stor forskjell mellom hannen (venstre) og hunnen (høyre). Foto: Colourbox.com

Andre varianter i andre deler av verden

Kina er imidlertid ikke det eneste landet som drikker kaffe blandet med te. Kaffete er også populært i Malaysia, hvor det blir kalt kopi cham. Cham betyr «blanding». Også i Etiopia finnes en lignende variant, kalt spreeze.

Det er uvisst akkurat hvor og når drikken ble funnet opp. Mens noen mener at det originalt var en nederlandsk «oppfinnelse», er det andre som sverger at drikken ble funnet opp i Tennessee i USA. Andre igjen mener at drikken først dukket opp i Hongkong.

Oppskrift på klassisk yuanyang

Det finnes mange ulike varianter og oppskrifter på denne drikken. Vi har imidlertid funnet en oppskrift på klassisk yuanyang fra Hongkong. Denne oppskriften har like deler kaffe og te, men du kan også lage den med litt mindre kaffe og litt mer te. Her er det bare å smake seg frem.

For kaffen er det anbefalt å bruke kaffe med kraftig smak. Eventuelt kan man bruke mørkbrent espressokaffe.

Ingredienser

  • 2,5 dl dryppkaffe, brygget ekstra sterk
  • 2,5 dl Hongkong-style melke-te
  • Isbiter

Fremgangsmåte

  1. Brygg kaffe og te hver for seg. Se oppskrift på teen under.
  2. Bland kaffe og te i en liten mugge.
  3. Putt isbiter i to glass, og hell kaffeteen over isen.
  4. Nyt umiddelbart!

Oppskrift på Hongkong-style melke-te

I oppskriften på yuanyang skal man ha 2,5 dl Hongkong-style melke-te. Her anbefales å bruke kraftig ceylon-løste.

Ingredienser

  • 2,5 dl vann
  • 2 ss svart løste
  • 4 dl søtet kondensert melk

Fremgangsmåte

  1. Kok opp vann og løste i en liten kjele over middels varme. Når vannet koker, skrur du ned varmen og lar det småkoke i 3 minutter.
  2. Fjern kjelen fra varmen, og bland inn den kondenserte melken.
  3. Sett kjelen på varmen igjen, og kok opp blandingen. Når teen koker, skrur du ned varmen og lar det småkoke i ytterligere 3 minutter.
  4. Når teen er ferdig, siler du den over i et glass eller en kopp. Teen kan nytes både varm og kald.

Hurtigoppskrift på yuanyang

Har du dårlig tid, men absolutt behøver en kopp med yuanyang? Da kan du benytte deg av følgende oppskrift:

  1. Putt to poser med svart te i en kopp med kokende vann, og la det trekke i 8 minutter. Fjern teposene.
  2. Mens teen trekker, lager du en kopp med sterk, mørkbrent kaffe.
  3. Bland teen og kaffen, og hell oppi 1 dl kondensert melk.

Dersom du ønsker en kald variant av kaffeteen, kan du deretter tilsette isbiter.

Relaterte artikler