Hva er chai latte?

Chai latte kommer i mange ulike varianter. Hvilken er din favoritt?

Chai latte tilberedes på en kjøkkenbenk. Chai masala er en deilig, krydret te fra India. Foto: Colourbox.com

Mange kaffebarer har chai latte på menyen. Men hva er det egentlig?

De fleste forbinder nok «latte» med «kaffe latte». Og bestiller du en latte på en kaffebar, er det også dette du vil få servert. Teknisk sett betyr imidlertid «latte» bare «melk» på italiensk. «Kaffe latte» betyr derfor «kaffe (med) melk», og tilsvarende betyr «chai latte» – du gjettet riktig – «chai (med) melk». Den varme melkedrikken inneholder altså ikke kaffe, men en type te som originalt kommer fra India.

Krydret te

Chai latte lages ved å blande svart, krydret te med steamet melk. Dette er også grunnen til at den har fått navnet «latte», nettopp fordi den lages på samme måte som en kaffe latte – bare med chai-te i stedet for espresso. Hvilke krydre som brukes varierer, men ofte brukes kanel, kardemomme, ingefær eller kryddernellik. Noen benytter seg også av chai-sirup eller chai-pulver.

Et glass med masala chai står på et bord sammen med krydder

Masala chai er krydret, svart te. Foto: Colourbox.com

Hvor kommer chai fra?

Chai er en av verdens eldste tebaserte drikker. Den oppstod i India for tusenvis av år siden, og har spredd seg over hele verden de siste to århundrene. Det indiske ordet for «te» er nettopp «chai».

Når vi snakker om chai som en spesifikk blanding av svart te og krydder, snakker vi egentlig om «masala chai». Dette blir direkte oversatt til «blandet krydder-te». Klassisk masala chai er svart te med sukker, ingefær og melk. Noen kilder hevder at drikken oppstod som en form for alternativ medisin blant de adelige.

I dag er det vanlig å drikke masala chai både hjemme og på gaten. Såkalte «chaiwallahs», altså gateselgere, lager og selger masala chai. Den blir da ofte laget i store kasseroller hvor vann kokes sammen med knuste teblader og krydder. Når den er ferdigkokt, blir den silt for å fjerne de store bitene av blader og krydder.

Det var ikke vanlig med melk i masala chai før på 1800-tallet da britisk kultur gjorde seg gjeldende. På dette tidspunktet ble tekonsumet større, fordi indiske selskaper ble oppfordret til å gi de ansatte tepauser. Siden te var dyrt, blandet de inn melk og krydder slik at drikken ble billigere å lage.

I dag drikkes det mer enn 800 000 tonn te i India hvert eneste år. Det estimeres at det drikkes 30 kopper chai-te for hver kopp kaffe. I gjennomsnitt drikker hver eneste person i India to kopper chai-te daglig. Det finnes mange varianter av drikken, og det er vanlig at drikken blir tilberedt med bøffelmelk, siden kyr er hellige i hinduismen.

To kopper med chai latte står på et bord.

Chai latte er et godt alternativ dersom du ønsker varm drikke uten koffein. Foto: Colourbox.com

Chai latte har kommet for å bli

Historien til drikken vi kjenner som chai latte er litt mer usikker, men den begynte å dukke opp på kaffebarer i den vestlige verden på 90-tallet. De siste 10–15 årene har populariteten til drikken økt betraktelig, og den finnes på menyen til de fleste store kaffebarene, slik som Starbucks, Tim Horton’s og Costa Coffee. Drikken er et perfekt alternativ når man ønsker noe varmt å drikke som ikke inneholder koffein.

Den vanligste måten å variere chai latte på er å endre hvilke kryddere man bruker, og mengden av de ulike kryddertypene. Det er også mulig å lage en «dirty chai», hvor man legger til en shot med espresso til vanlig chai latte. Skal man gjøre dette, anbefales det å bruke en kaffe som har noter av sjokolade og hasselnøtt, ettersom disse smakene passer godt med krydderne i chai latten. Prøv for eksempel med Brazilian Pea Blend Espresso fra Coffee of the World-serien.

Ulempen med chai latte er at den ofte lages med mye sukker. Du bør derfor ikke drikke chai latte hver dag, men heller drikke det ved litt spesielle anledninger. Men siden det blir større og større fokus på helse og sunnhet i samfunnet, er det også flere kaffebarer som har begynt å lage chai latte med mindre sukker.

Kilder: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler