Forholdet mellom kaffe og krydder

Kaffe og krydder har blitt kombinert omtrent like lenge som man har drukket kaffe.

Et glass med kaffe står på et bord sammen med masse forskjellig krydder. Kaffe og krydder har lang historie og mange likheter. Foto: Colourbox.com

Kaffe og krydder har en lang historie, og har blitt kombinert omtrent like lenge som man har drukket kaffe. De har også en rekke likheter – for eksempel var begge varene lenge dyre, og var forbeholdt de privilegerte. Slik er det heldigvis ikke lenger.

Krydderhandel ble stort på 1300-tallet, og ble internasjonal på slutten av 1400-tallet. Krydderhandelen var medvirkende til global økonomisk og kulturell utvikling, og blir gjerne omtalt som starten på globaliseringen. Handelen avtok ikke før på 1600-tallet, da kaffe og te overtok rollene som de mest ettertraktede luksusvarene i Europa.

Historiske likheter mellom kaffe og krydder

Likheten mellom kaffe og krydder var tilstede allerede under den tidlige krydderhandelen. Da kaffe for første gang ble brakt til Venezia, ble drikken opprinnelig antatt å være et krydder. Den internasjonale handelen for krydder og kaffe var svært like, og begge varene symboliserte status i Europa. Begge var ettertraktede luksusartikler, og ble assosiert med rikdom og makt. De hadde også et komplisert forhold til kolonialisme og tidlig internasjonal handel.

Kaffe og krydder som blandingsavling

Det er ikke uvanlig for kaffeprodusenter å drive med vekseljord, hvor det dyrkes kaffe sammen med andre arter. Dette gir en økonomisk stabilitet utenfor kaffesesongen, og kan blant annet gi større avlingsutbytte og øke jordens fruktighet. Å dyrke ulike arter sammen gjør at kvaliteten i jorden blir bedre, ettersom de ulike artene krever ulike mengder næring. Mange kaffebønder velger derfor å ha ulike kryddertrær på kaffeplantasjen sin. De kryddertrærne som oftest blir dyrket sammen med kaffetrær er pepper, allehånde, nellik og kardemomme.

Kaffebønner og ulike kryddere ligger på en tallerken

Både kaffe og krydder var lenge forbeholdt kun de privilegerte. Foto: Colourbox.com

Tradisjonelle kaffedrikker med krydder

Fordi både kaffe og krydder ble sett på som luksusvarer, er det ikke overraskende at de har blitt kombinert opp gjennom historien. Det finnes derfor en rekke tradisjonelle kaffedrikker som blir brygget med krydder. Eksempler på dette er meksikansk cafe de olla, som blir laget med kanel. Tradisjonell tyrkisk, arabisk og palestinsk kaffe blir gjerne laget med kardemomme. I Saudi-Arabia er det vanlig med kardemomme, nellik og safran, mens man i Yemen har en variant hvor kaffe blir brygget med såkalt hawaj – en krydderblanding med ingefær, nellik, kanel og kardemomme. Tradisjonell marokkansk kaffe blir laget med kanel, ingefær, kardemomme, nellik, muskat, salt og pepper, og eventuelt litt fløte og sukker. Senegalesisk café touba inneholder en spesiell type pepper.

Kaffe og krydder i dag

Et godt eksempel på å kombinere krysser og kaffe er pumpkin spiced latte, som inneholder kanel, muskat, ingefær og nellik. Også allehånde, kardemomme og gurkemeie er vanlige kryddere å kombinere med kaffe.

De fleste velger nok kaffedrikker med krydder fordi det skiller seg litt ut fra vanlig kaffe, og gir en ny og spennende opplevelse. Ikke minst smaker det utrolig godt. Men enkelte velger nok også disse drikkene fordi de kan ha positive helseeffekter. Enkelte kryddere er nemlig svært sunne. Kanel inneholder mye antioksidanter og er derfor betennelsesdempende. I tillegg hjelper kanel mot diabetes og høyt blodsukker, det forebygger og behandler soppinfeksjoner, behandler symptomer på Alzheimers, bidrar til vekttap og er en effektiv behandling av forkjølelse og influensa. Også gurkemeie inneholder antioksidanter, hjelper deg med å ikke gå opp i vekt og kan hjelpe mot diabetes. Ingefær er betennelsesdempende og har derfor en beroligende effekt på fordøyelsen, og gjør at kroppen forbrenner ekstra fett. Kardemomme øker kroppens fettforbrenning.

Kilde: perfectdailygrind.com, thehungrytravelerblog.com, homeground.co, veientilhelse.no

Relaterte artikler