Hva er café touba?

Denne senegalesiske kaffen lages med en spesiell type pepper!

En skål med selimpepper står på et bord Selimpepper skal visstnok ha en rekke helsemessige fordeler. Foto: Colourbox.com

Café touba er en tradisjonell kaffedrikk fra Senegal. Det som gjør kaffen så unik, er at den lages med senegalesisk selimpepper, kjent som djar eller diarr på nasjonalspråket wolof. Pepperkornene brennes og kvernes sammen med kaffebønnene. Resultatet blir en krydret og bitter kaffe med hint av pepper, balsamicoeddik og kardemomme.

Café touba har tradisjonelt blitt sett på som en eliksir, ettersom selimpepper visstnok skal ha en rekke helsemessige fordeler. I vestafrikansk tradisjonell medisin har pepperkornene for eksempel blitt brukt til å behandle uhelbredelige sykdommer. Selv om enkelte studier har funnet at pepperet blant annet har betennelsesdempende og smertestillende egenskaper, er mer forskning nødvendig før man kan trekke noen endelig konklusjon om de helsemessige fordelene til drikken.

Kaffedrikkens historie

Det er sjeik Ahmadou Bàmba Mbàcke som har æren for café touba. Han er en viktig kulturell og religiøs person i senegalesisk historie; i 1883 grunnla han det islamske Mouride-brorskapet, og i 1889 den hellige byen Touba – som jo er navneopphavet til kaffedrikken.

Ahmadou Bàmba viet livet sitt til å gjennomføre fredelige protester for at landet skulle bli uavhengig fra fransk kolonistyre. Han mente at sosial likhet og fred kunne oppnås gjennom sufisme. De kristne kolonimaktene trodde imidlertid at han forkynte islamsk lære, noe som ble sett på som en forbrytelse. Han ble derfor forvist til nabolandene Gabon og Mauritania i 13 år.

Det var mens han var i Gabon at han oppdaget selimpepper. Han ble overbevist om at dersom man brant pepperkornene sammen med kaffebønner, ville kaffen gjøre at Mouride-brorskapet fikk mer åndelig innsikt. Kaffedrikken ble derfor svært populær da han tok den med til Senegal i 1902.

En muslimsk kvinne sitter på et teppe og ber

Café touba skal visstnok gi mer åndelig innsikt under bønn. Foto: Colourbox.com

Café touba i dag

I dag drikkes café touba av mennesker over hele Senegal, uavhengig av religiøs og kulturell bakgrunn. Kaffen kan drikkes som en del av åndelige seremonier, men drikkes også i sosiale sammenhenger med venner og familie, og serveres ofte til gjester. Café touba har også spredd seg til Senegals naboland.

I Senegal finner man såkalte tangana-er som tilbereder og selger café touba på gaten. Kaffen lages som oftest med mørkbrente robustabønner, og kan koke i opptil et døgn før den selges. Kaffen blir derfor ganske bitter, så det er ikke uvanlig å tilsette sukker.

Slik lager du café touba

Det vanlige forholdet mellom kaffe og selimpepper er 4:1 eller 5:1. Til 100 gram kaffe kan man derfor bruke mellom 10 og 20 gram pepper. Det er heller ikke uvanlig å tilsette nellik og kardemomme, som kvernes og blandes med den malte kaffen.

Selimkornene ristes lett i en stekepanne før de males. Deretter tilberedes kaffen tradisjonelt som dryppkaffe, gjerne med et tøyfilter.

Kilder: perfectdailygrind.com, wikipedia.org, sacredsites.com