Malaysisk kaffekultur på sitt beste.
En kopitiam er en tradisjonell malaysisk kaffebutikk. Foto: Colourbox.comEn kopitiam er en tradisjonell kaffebutikk som finnes overalt i Malaysia, samt i Singapore og enkelte områder i Indonesia og Thailand. Mens kopi er det malaysiske og indonesiske ordet for ‘kaffe’, betyr tiam ‘butikk’ på den kinesiske dialekten hakka.
De lokale kaffebutikkene er mer enn bare kaféer – de er en stor del av den lokale matkulturen. Kopitiamene er et symbol på toleranse og vennskap, og er et hjemmekoselig sted hvor man kan treffes, lese avisen, spille sjakk, sosialisere og tilbringe tid med venner.
De mest populære kopitiamene har lang historie. De begynte som små butikker tidlig på 1900-tallet, hvor kinesiske arbeidere kunne komme og nyte noe varmt å drikke i løpet av arbeidsdagen, og kanskje også noe å spise på. En del av disse tradisjonelle kopitiamene eksisterer fortsatt, gjerne med en tredje- eller fjerdegenerasjons eier. Mange av de gamle kaffebutikkene er slitne, med flassende maling og utdatert dekor, men dette gjør dem ikke mindre populære. Folk går på en kopitiam for den vennlige atmosfæren som det er umulig å gjenskape på moderne kaféer og restauranter.
Menyen på kopitiamer har som oftest enkle retter bestående av egg og toast, samt kaffe, te og annen varm drikke.
Som navnet tilsier, får man på en kopitiam servert kopi. En standard kopi er svart kaffe med søtet kondensert melk, men man får også en rekke andre varianter. For eksempel er kopi C svart kaffe med usøtet kondensert melk, kopi O er svart kaffe med sukker og kopi peng er iskaffe.
Man får også te, som i de tradisjonelle kopitiamene enten blir servert varm eller avkjølt med isbiter. I de mer moderne kaffebutikkene får man også teh tarik, ‘trukket te’, som blandes ved å helle teen frem og tilbake mellom to kopper.
En typisk kopitiamsk frokost består av kopi, toast med kaya – kokossyltetøy – og bløtkokte egg. I tillegg finnes en rekke kinesiske og malaysiske matretter, blant annet nasi lema – ris tilberedt i kokosmelk og servert sammen med sambal, peanøtter og ansjos – hokkien mee – tykke nudler kokt i soyasaus servert med svinekjøtt – kyllinglår og biffnudler.
Dessverre blir det færre og færre tradisjonelle kopitiamer. De siste årene har det dukket opp flere moderne kopitiamer, som enten er privateide, eller som er kjeder som ønsker å være ekvivalenten til Starbucks. Dette er én av grunnene til at mange tradisjonelle kaffebutikker forsvinner. I tillegg øker husleiene, og mange unge foretrekker hipsterkaféer fremfor kopitiamene. De tradisjonelle kaffebutikkene er gjerne familieeid, men møter problemer når barna ikke lenger ønsker å ta over forretningen.
Heldigvis lider ikke alle kopitiamer av denne skjebnen, og flere kaffebutikker er minst like populære i dag som for 50 år siden. Det finnes altså en god del tradisjonelle kopitiamer, i både Malaysia og Singapore, som fortsatt serverer kopi, te og kayatoast.
Kilder: fodor.com, wikipedia.org
Lær å lage denne vietnamesiske iskaffen med søt kondensert melk.
Selv om vi for tiden ikke har mulighet til å reise, må det være lov å drømme seg litt bort … og også på ferie trenger vi kaffe!
Dra på jordomseiling uten å forlate kjøkkenet ditt!
Japan er kjent for å ha kaffe av svært høy kvalitet.