Herlig forfriskende med «ca phe sua da»

Lær å lage denne vietnamesiske iskaffen med søt kondensert melk.

Ca phe sua da blir tilberedt. Søt kondensert melk gir denne iskaffen en deilig smak. Foto: Colourbox.com

Melken gjør iskaffen til en forfriskende drikk som også fungerer som en herlig dessert.

Ca phe da, eller bare cafe da, er en vietnamesisk iskaffe uten melk. Ca phe sua da er en populær versjon med søtet kondensert melk. Den kondenserte melken gir denne iskaffen en helt unik smak. Trykk her for å hoppe direkte til oppskriften!

Vietnamesisk iskaffe

Tradisjonelt blir vietnamesisk iskaffe laget av mørkbrent vietnamesisk kaffe ved hjelp av et lite metallfilter (phin ca phe) som settes direkte på en kopp. Varmt vann helles over filteret og kaffen drypper svært sakte ned i koppen. Når kaffen er ferdig brygget, blir den helt over i et glass fullt av isbiter og eventuelt knust is.

Hvis du ikke har et phin ca phe-filter, kan du bruke en valgfri bryggemetode. Bare husk at kaffen bør være sterk og gjerne mørkbrent.

Hvis man skal lage versjonen med melk, heller man den kondenserte melken i koppen før kaffen brygges over den. Når kaffen er ferdig brygget, visper man melken og kaffen sammen før man heller drikken over et glass med isbiter.

To beger med iskaffe.

Ca phe sua da servert i Vietnam. Foto: Sjo og Floyd

Søtet kondensert melk

Den tradisjonelle oppskriften blir laget med kondensert melk, fordi mange i Vietnam hadde begrenset tilgang til fersk melk.

Kondensert melk blir laget ved at en del av vanninnholdet i helmelk blir fjernet. Kondensert melk er fyldig og har en lett karamellisert smak. Kondensert melk kan være både sukret og usukret. I ca phe sua da er det den sukrede varianten som i utgangspunktet gjelder.

Oppskrift på ca phe sua da

Ingredienser

  • Én del sterk kaffe
  • 2–3 ss søtet kondensert melk
  • Et stort glass
  • Isbiter og knust is

Fremgangsmåte

  1. Hell kondensert melk i en kopp/beholder.
  2. Brygg kaffe.
  3. Bland sammen kaffen og melken.
  4. Ha is i et glass.
  5. Hell kaffen over i glasset.
  6. Hvis iskaffen er for sterk, kan du tilsette litt isvann.

Relaterte artikler