«Nanyang»-kaffe vs. spesialkaffe – hva er forskjellen?

Nanyang-kaffe har tradisjonelt blitt sett på som dårligere enn spesialkaffe, men dette stemmer ikke helt – det handler om kaffebønnene og hvordan de brennes.

En kopp med nanyang-kaffe står på et bord. Nanyang-kaffe eller spesialkaffe – hva er egentlig best? Foto: Colourbox.com

Nanyang-kaffe er en type kaffe som man vanligvis får servert på såkalte kopitiams – tradisjonelle kaffebutikker i Malaysia. Nanyang-kaffe har imidlertid fått et dårlig rykte, og blir ofte sett på som både billigere og dårligere enn spesialkaffe.

Kaffe var lenge dyrt, og det var ikke alle som hadde råd til å kjøpe kvalitetsingredienser. Nanyang-kaffe ble derfor laget av rimeligere kaffebønner, og ble tilsatt blant annet palmeolje og sukker under brenningen for å gi en rikere smaksprofil og en bedre munnfølelse. Hovedforskjellen mellom nanyang og spesialkaffe ligger altså i kaffebønnene og hvordan de brennes.

Hva er forskjellen mellom nanyang-kaffe og spesialkaffe?

Mens spesialkaffe hovedsakelig bruker arabicabønner, kan kaffebønnene som brukes til nanyang-kaffe være både arabica, robusta og liberica – eller en blanding av disse. Dette kommer helt an på hvilke preferanser kaffebrenneren har, og hvor kaffen lages. I en del asiatiske land, for eksempel Malaysia, Indonesia og Vietnam, er det vanlig med ulike blandinger av de tre kaffetypene. Det blir imidlertid vanligere og vanligere å også finne nanyang-kaffe som består av 100 % arabica.

Spesialkaffe brennes uten tilsetninger for å få frem de naturlige smaksprofilene som finnes i kaffebønnene. Dette har stor sammenheng med «third wave» og det å nyte kvalitetskaffe. Til sammenligning brennes nanyang-kaffe vanligvis sammen med smakstilsetninger, for eksempel palmeolje, sukker, smør, margarin og mais. Akkurat hvilke tilsetninger og kombinasjoner som brukes, avhenger av kaffebrennerens preferanser.

Hvilken kaffe er best?

En av fordelene med spesialkaffe er sporbarhet og gjennomsiktighet – som forbruker får man vite akkurat hvor kaffebønnene kommer fra, og om kaffen er dyrket bærekraftig og miljøvennlig. Men selv om nanyang har fått et dårlig rykte, handler det altså ikke om dårlig vs. bra kaffe. Det handler om hvor kaffebønnene kommer fra, hvordan de behandles – og hvilke personlige preferanser man har når det kommer til kaffe.

Kilde: hookcoffee.com.sg

Relaterte artikler