4 kaffedrikker fra hele verden som du kan lage hjemme

Det er ingen grunn til å drikke den samme, kjedelige kaffen hver dag!

En mugge med te, en kopp med te og en kopp med kaffe står på et bord. Kopi cham er en blanding av kaffe og svart te. Foto: Colourbox.com

Mange land har sine egne oppskrifter på kaffe. I disse tider hvor mange drikker kaffen sin hjemme, hva med å eksperimentere litt og teste ut noen nye, internasjonale kaffedrikker?

Under første lockdown var det mange som hev seg på dalgona-trenden. Her får du fire nye, internasjonale kaffedrikker – hvem vet, kanskje du starter en ny instagram-trend med en av dem?

Mazagran

Mazagran er en iskaffelemonade fra Algerie. Drikken oppstod på 1800-tallet under den franske invasjonen av landet, da franske soldater var stasjonert der. Portugal lagde senere sin egen versjon av drikken. Du lager mazagran svært enkelt ved å tilsette litt sitronsaft i kaldbrygget kaffe, og smake til med sukker. Du kan også legge til litt kullsyreholdig vann, og eventuelt litt rom. Drikken serveres i et glass med isbiter og en sitronskive til pynt.

Café de olla

Café de olla stammer fra Mexico, og skal egentlig brygges i en leirgryte. Dette gir visstnok en ekstra smak til kaffen, som passer perfekt sammen med det brune sukkeret og kanelen som er i drikken. Det er imidlertid fullt mulig å lage café de olla i en vanlig kjele. Kok opp vann, brunt sukker og kanel, og straks det begynner å boble, legger du til mørkbrent kaffe. La drikken trekke i noen minutter før du siler den over i en kopp.

Kopi cham

Noen ganger har man lyst på kaffe, andre ganger te – og noen ganger klarer man ikke velge. Da kan du lage deg en kopi cham. Drikken kommer fra Malaysia, og lages ved å blande kaffe, svart te og søtet, kondensert melk. I noen oppskrifter skal det være like mye kaffe som te, mens det i andre oppskrifter skal være mer te enn kaffe. Her kan man imidlertid smake seg frem. Dersom du ikke har søtet, kondensert melk, kan du lage det med melk og sukker.

Pharisäer

Pharisäer er Tysklands svar på Irish Coffee. Drikken oppstod visstnok i Nordfrisland på 1800-tallet, da en bonde lagde drikken for å skjule for den lokale pastoren at han drakk alkohol under en barnedåp. Siden drikken ble toppet med krem kunne ikke presten lukte at menigheten drakk alkohol. For å lage en pharisäer trenger du 250 ml sterk kaffe, 60 ml mørk rom og 4 sukkerbiter, samt en kremdott på toppen.

Relaterte artikler