Dette er en tradisjonell meksikansk kaffedrink med mezcal.
Denne kaffedrikken kommer fra Oaxaca i Mexico. «Oaxaca» uttales /wah-HAH-kah/. Foto: Colourbox.comMed en dæsj krem på toppen får du akkurat nok sødme i drinken til å balansere ut det bitre fra kaffen og de fruktige notene fra mezcalen, uten at den rike smaksprofilen blir overdøvet. Vi kan derfor anbefale å lage oaxacan-kaffe neste gang du skal skjemme deg bort med en kaffedrink!
Oaxacan inneholder svart kaffe, agave-brennevinet mezcal, piloncillo-sirup og pisket krem. Det er flere mezcal-varianter tilgjengelig hos Vinmonopolet, og alle passer ypperlig i denne kaffedrinken.
Piloncillo er et uraffinert rørsukker som er ganske vanlig å bruke i meksikanske kaffedrikker. Blant annet brukes sukkeret i den tradisjonelle drikken café de olla. Piloncillo-sirup kan du enkelt lage ved å koke opp 225 gram piloncillo i 2,5 dl vann, og la det småkoke i omtrent 10 minutter til sukkeret er fullstendig oppløst. Dersom du ikke har piloncillo, kan du lage sirup med vanlig sukker. Du kan da bruke den samme fremgangsmåten.
Kremen lager du ved å piske 3 dl kremfløte med 1–2 ss sukker. Du kan eventuelt også tilsette ½ ts vaniljesukker.
Det finnes også andre varianter av drinken. I en av variantene skal man tilsette kaffelikør, i tillegg til mezcalen, og deretter røre det hele sammen med en kanelstang. På denne måten får man ekstra mye kaffesmak, med et hint av kanel. I tillegg ser det utrolig stilig ut. Hva med å prøve den varianten neste gang du lager drinken?
Flere spesialkaffedrikkere avviser fullstendig idéen å ha sukker i kaffen. Likevel er det mange kaffedrikker som er svært gode med litt søtning.
Cafe Esmeralda er en alkoholholdig kaffedrikk som passer godt til helgekos i den kalde årstiden.
En perfekt kombinasjon av bitter kaffe og søt likør.
Test ut denne forfriskende kaffedrinken!