Slik lager du oaxacan-kaffe

Dette er en tradisjonell meksikansk kaffedrink med mezcal.

To glass med oaxacan-kaffe står på et bord, pyntet med litt sjokoladesaus. Denne kaffedrikken kommer fra Oaxaca i Mexico. «Oaxaca» uttales /wah-HAH-kah/. Foto: Colourbox.com

Oaxacan-kaffe er en deilig og balansert kaffecocktail fra Oaxaca de Juárez i Mexico.

Med en dæsj krem på toppen får du akkurat nok sødme i drinken til å balansere ut det bitre fra kaffen og de fruktige notene fra mezcalen, uten at den rike smaksprofilen blir overdøvet. Vi kan derfor anbefale å lage oaxacan-kaffe neste gang du skal skjemme deg bort med en kaffedrink!

Oppskrift

Oaxacan inneholder svart kaffe, agave-brennevinet mezcal, piloncillo-sirup og pisket krem. Det er flere mezcal-varianter tilgjengelig hos Vinmonopolet, og alle passer ypperlig i denne kaffedrinken.

Piloncillo er et uraffinert rørsukker som er ganske vanlig å bruke i meksikanske kaffedrikker. Blant annet brukes sukkeret i den tradisjonelle drikken café de olla. Piloncillo-sirup kan du enkelt lage ved å koke opp 225 gram piloncillo i 2,5 dl vann, og la det småkoke i omtrent 10 minutter til sukkeret er fullstendig oppløst. Dersom du ikke har piloncillo, kan du lage sirup med vanlig sukker. Du kan da bruke den samme fremgangsmåten.

Kremen lager du ved å piske 3 dl kremfløte med 1–2 ss sukker. Du kan eventuelt også tilsette ½ ts vaniljesukker.

Ingredienser

  • 10 dl nytraktet kaffe
  • 5 dl mezcal
  • 15 ml piloncillo-sirup
  • Pisket krem

Fremgangsmåte

  1. Rør kaffe, mezcal og sirup til det er godt blandet.
  2. Hell drikken i kopper, og topp med pisket krem.
  3. Nyt umiddelbart!

Det finnes også andre varianter av drinken. I en av variantene skal man tilsette kaffelikør, i tillegg til mezcalen, og deretter røre det hele sammen med en kanelstang. På denne måten får man ekstra mye kaffesmak, med et hint av kanel. I tillegg ser det utrolig stilig ut. Hva med å prøve den varianten neste gang du lager drinken?

Relaterte artikler