Sukker i kaffen – hvor kommer denne tradisjonen fra?

Flere spesialkaffedrikkere avviser fullstendig idéen å ha sukker i kaffen. Likevel er det mange kaffedrikker som er svært gode med litt søtning.

En teskje med en sukkerbit balanserer på toppen av en kaffekopp Det er store variasjoner fra land til land hvordan man tradisjonelt har foretrukket å drikke kaffen sin. Foto: Colourbox.com

Historisk sett har sukker og kaffe gått hånd i hånd, og det er en lang tradisjon verden over å ha sukker i kaffen.

På kaféer og kaffebarer over hele verden står søtningsmidler fremme ved disken, slik at man kan tilsette sukker i kaffen dersom man skulle ønske det. Men hvorfor er det egentlig så vanlig å ha sukker i kaffen? Hvor kommer denne tradisjonen fra?

Hvordan oppstod tradisjonen?

Kaffe kom til Europa på 1500-tallet. På dette tidspunktet var både kaffe og sukker svært dyrt og vanskelig å få tak i, og det ble derfor sett på som luksusvarer som var forbeholdt de rike og adelige. Det meste av kaffen på dette tidspunktet var imidlertid av dårlig kvalitet, og kaffebønnene ble derfor brent hardt for å skjule skavankene. For at den bitre smaken ikke skulle bli fullt så intens, hadde man sukker i kaffen.

Den første store kaffebrenneren dukket opp på 1700-tallet. Både kaffe og sukker var blitt rimeligere og mer tilgjengelig på dette tidspunktet. Kvaliteten var likevel ikke den beste, og kaffebrennerne hadde fortsatt lite kontroll over selve brenneprosessen – brenneren manglet rett og slett presisjon. For å skjule de uønskede smakene som dukket opp som resultat av dette, ble kaffebønnene fortsatt brent hardt. Det var derfor nødvendig å fortsette tradisjonen med å ha sukker i kaffen.

Selv på 1900-tallet, da pulverkaffe ble populært, var det vanlig med sukker i kaffen. Pulverkaffe ble gjerne laget med robustabønner av lav kvalitet, noe som resulterte i svært bitter kaffe. Så selv om det i dag kan føles litt som å banne i kirken å skulle tilsette sukker i deilig, nytraktet kaffe, er det altså kun de siste årene – med introduksjonen av third wave-kaffe – at mange kaffedrikkere i stor grad har gått bort fra å tilsette sukker i kaffen sin.

En kvinne putter en toppet teskje med sukker oppi en kaffekopp

Både kaffe og sukker var lenge forbeholdt de rike og adelige. Foto: Colourbox.com

Sukker og kaffe ulike steder i verden

Det er store variasjoner fra land til land hvordan man foretrekker å drikke kaffen sin. For eksempel har det i Midtøsten vært svært uvanlig med sukker i kaffen. Tradisjonell arabisk kaffe har blitt brygget sammen med ulike kryddere, og i stedet for å tilsette sukker i kaffen, har kaffen blitt servert sammen med søt, tørket frukt, slik som dadler.

I de aller fleste land har det imidlertid vært en tradisjon å ha sukker i kaffen. Av slike tradisjonelle kaffedrikker, finner vi for eksempel café cubano fra Cuba, tinto fra Colombia, café de olla fra Mexico og kopi O fra Vietnam og Malaysia. Generelt sett kan man oppsummere det slik: Jo lavere kvalitet kaffebønnene har hatt i de ulike landene, jo vanligere har det vært å tilsette sukker i kaffen. Derfor er det også vanligere å bruke sukker i dag, selv om kaffekvaliteten er bedre. Det har rett og slett blitt en forventning om at man skal ha sukker i kaffen – fordi man alltid har hatt det.

Sukker og spesialkaffe

I dagens third wave-kaffesamfunn er det imidlertid mange som foretrekker å drikke kaffen sin svart, uten verken melk eller søtning. Grunnen til dette er kaffebønnene er av svært høy kvalitet, og brennes med høy presisjon. Både melk og sukker vil kunne overdøve de delikate, subtile og komplekse smaksprofilene til spesialkaffen, og dermed skjule den delen av kaffen man ønsker å nyte.

Selv om en rekke spesialkaffedrikkere fullstendig avviser idéen å ha sukker i kaffen, er det imidlertid en del som mener at det kommer helt an på humøret, anledningen og hvilken kaffedrikk man skal ha. For eksempel er det ikke uvanlig å tilsette sukker i melkebaserte espressodrikker.

Sukker er imidlertid ikke den eneste søtningen som blir brukt i spesialkaffe – det er også vanlig med honning, smaksatte siruper og stevia. Det finnes også de som går for iskrem som søtningsmiddel! Litt søtning kan fremheve kaffens søte og friske noter, og kan balansere ut det bitre. Dette kommer imidlertid helt an på hva slags søtning man bruker.

En person holder en teskje med brunt sukker over en kaffekopp

Ulik søtning tilfører ulik smak til kaffen. Dette kan være både positivt og negativt. Foto: Colourbox.com

Mens standard sukker tilfører sødme, gir det ikke kaffen noen dypere og mer kompleks smak. Både brunt sukker, honning og søtningsmidler som stevia og sukrin har sine egne smaker, som kan overdøve kaffens smaksprofil. Man kan for eksempel få hint av karamell eller nøtter som ikke opprinnelig var i kaffen. Det perfekte søtningsmiddelet er det som tilfører sødme uten å fjerne noe av kaffens særegne smaksprofiler.

Hva slags søtning man foretrekker i kaffen – hvis man foretrekker søtning i det hele tatt – avhenger fullstendig av kultur og personlig preferanse. Men på samme måte som at man bør smake på maten før man salter den, bør man også smake på kaffen før man eventuelt tilsetter søtning – det kan tross alt hende at kaffen ikke behøver det. Det er imidlertid ingenting som er rett eller galt når det kommer til sukker og kaffe. Dersom man foretrekker kaffen sin svart, er det helt supert. Dersom man foretrekker en søtere drikk og dermed ønsker å tilsette sukker i kaffen, skal man få lov til å gjøre det. Poenget er tross alt at man skal nyte kaffen man drikker.

Kilde: perfectdailygrind.com

Relaterte artikler