6 tips for å gjøre kaffebarkaffen sunnere

Dersom du gjør små endringer i kaffebestillingene dine, vil du totalt sett kunne få en sunnere livsstil.

En kaffedrink med pisket krem og sjokoladesaus står på et bord sammen med kaffebønner og sukkerbiter Kaloririke kaffedrikker er svært godt, men også svært usunt over tid. Foto: Colourbox.com

Det er mange som får sin daglige dose koffein fra kaféer og kaffebarer. Men dersom man ikke har satt seg inn i hvordan de ulike kaffedrikkene lages, kan man få seg en ubehagelig overraskelse når man oppdager hvor mange kalorier de ulike drikkene inneholder.

Mens en cappuccino inneholder mellom 50 og 100 kalorier, kan enkelte kaffedrikker inneholde så mye som 600 kalorier – noe som er et helt måltid i seg selv. Uansett hvilken kaffedrikk du foretrekker, finnes det imidlertid noen enkle tips du kan følge som vil gjøre kaffen litt sunnere.

Kalorireduksjon handler om små endringer

Selv om kaffe i seg selv ikke inneholder kalorier, vil det begynne å balle på seg straks man tilsetter melk, sukker, sirup, krem og andre tilsetninger. Dersom man går for et av de mest fancy alternativene på menyen, vil det altså kunne bli svært mange kalorier. Og selv om det er fullstendig lov å unne seg en frappuccino i ny og ne, kan det være fornuftig å gjøre den litt sunnere.

Å kutte ned på kaloriinntaket handler i stor grad om å gjøre små endringer i hverdagen. Det handler ikke om å kutte ut kafébesøk fullstendig, eller å bare drikke svart kaffe. Det handler om å ta bevisste valg, og gjøre små endringer som totalt sett utgjør en forskjell. Vi har derfor samlet 6 tips som kan gjøre kaffen litt sunnere, men som likevel lar deg drikke god kaffe – hver eneste dag.

1. Velg en størrelse mindre enn det du pleier

Dersom du vanligvis velger den største størrelsen de har på menyen, kan du spare mange kalorier ved å velge bare én størrelse mindre. Som oftest vil denne uansett være stor nok til at du får dekket koffeinbehovet ditt. Avhengig av hva slags kaffe du kjøper, kan du spare alt fra noen få kalorier til flere hundre kalorier bare ved å bytte fra stor til liten kaffe. Dette vil derfor være spesielt fornuftig dersom du skal unne deg en kaffedrikk med mye sukker.

Vi har imidlertid en gladnyhet: Dersom du drikker kaffen din svart, kan du velge så stor kaffe du bare måtte ønske, ettersom den er helt kalorifri.

Tre pappkopper av ulik størrelse ligger på et underlag, med kaffebønner som kommer ut av korken

Det er mye å vinne på å bytte til en mindre størrelse enn vanlig. Foto: Colourbox.com

2. Bytt ut helmelk med en lettere variant

De fleste kaféer bruker helmelk til de melkebaserte kaffedrikkene. Og selv om helmelk ikke er usunt i seg selv, vil melken i det lange løp kunne tilføre svært mange ekstra kalorier. Du vil derfor kunne spare mye ved å bytte ut helmelken med lettmelk, skummetmelk eller en plantebasert variant. Kaffen vil smake det samme, men den vil være hakket sunnere.

Vær imidlertid klar over at enkelte plantebaserte melkealternativer er søtet. Dersom du ønsker å bytte ut kumelken med plantemelk, bør du derfor presisere at du ønsker en usøtet variant.

3. Be om å få iskaffen usøtet

Iskaffe består av kaffe, isbiter, melk – og som oftest svært mye sukker. I alle fall dersom du ikke spesifiserer at du ønsker en usøtet variant.

Dersom du ber om usøtet iskaffe, kan du enkelt tilsette søtning i etterkant. Du vil da ha mye større kontroll over hvor mye sukker du tilsetter. I tillegg får du muligheten til å velge et kalorifritt alternativ, slik at kaffen blir fullstendig uten sukker. Og vi kommer da til neste punkt på listen …

4. Bytt ut sukker med kalorifri søtning

Dersom du er en av dem som foretrekker kaffen søtet, vil du kunne gjøre kaffen veldig mye sunnere ved å bytte ut sukkeret med en kalorifri variant. Dette kan for eksempel være Stevia, suketter eller sukrin. De aller fleste kaféer har kalorifritt «sukker» stående sammen med det vanlige sukkeret. Dette vil være en ypperlig måte å gjøre kaffen sunnere på, uten at smaken endres.

Dersom du foretrekker ekte sukker fremfor kunstige søtningsmidler – vær påpasselig med mengden sukker du putter i kaffen! En ellers sunn kaffe kan fort bli en kaloribombe dersom du putter oppi ubegrensede mengder sukker.

En person heller karamellsaus oppi en kaffedrikk

Sirup er godt, men også fullt av sukker. Foto: Colourbox.com

5. Be om mindre sirup

Mange kaffedrikker bruker smaksatt sirup for å gi ønsket smak. Dette kan for eksempel være sjokolade, hasselnøtt eller karamell. Og selv om det er veldig godt, inneholder sirupen svært mye sukker. En enkel måte å kutte ned på sukkerinnholdet vil derfor være å be om å få halvparten så mye sirup som vanlig. Du kan også spørre baristaen om de har en «lett» sirupvariant med mindre sukker.

Et annet alternativ er å droppe sirupen fullstendig, og heller smaksette kaffen med kryddere som kanel og kardemomme.

6. Dropp kremen

Dersom du skal kose deg litt ekstra, og bestiller en kaffedrikk med mye sukker, kan du likevel gjøre den sunnere ved å droppe kremdotten på toppen av kaffen. Kremen kan nemlig legge til så mye som 100 ekstra kalorier i fett og sukker. Ved å droppe den, kan du altså gjøre en ellers usunn kaffe litt sunnere – uten at kaffen smaker noe mindre godt av den grunn.

Dersom du får i deg mye sukker på grunn av kaffen, kan du også redusere sukkerinntaket resten av dagen. Det handler tross alt om totalinntaket i løpet av en dag!

En person holder en kaffedrikk med sjokoladesaus, pisket krem og sjokoladebiter

Dersom du dropper kremen på toppen av kaffen, vil du spare mange kalorier. Foto: Colourbox.com

Helt til slutt …

I det store og hele handler det ikke om at du drikker usunne kaffedrikker av og til. Det handler om vanene dine, og hva slags kaffe du drikker til vanlig. Det handler om å gjøre sunne valg som kan opprettholdes, og som utgjør en forskjell over tid.

Det handler heller ikke om å endre livsstil fullstendig over natten. Husk at du fortsatt kan kose deg med kaffebarkaffe – med god samvittighet! – og likevel gjøre endringer som gir sunnere kaffe og en sunnere livsstil.

Relaterte artikler