Kaffe minsker de negative effektene av et usunt kosthold

Det er imidlertid fortsatt viktig med et balansert kosthold.

En hamburger ligger på et serveringsbrett sammen med pommes frites. Selv om «junkfood» er svært godt, kan det bringe med seg negative helseeffekter. Foto: Colourbox.com

En ny studie gir svært gode nyheter til de som har et kosthold med mye usunt fett: Kaffe minsker de negative effektene av et slikt kosthold.

Kostholdet er svært viktig for god helse. I en ny doktorgradsavhandling fra NMBU kommer det frem hvilken effekt en diett med mye usunt fett har på helsen vår, og hvordan kaffe kan påvirke effektene av kostholdet.

Kosthold viktig for immunsystemet

Vi har en balansert sammensetning av bakterier i tarmen vår, og denne bakteriesammensetningen er svært viktig for å holde oss friske og sunne. Mens et sunt kosthold styrker tarmfloraen, vil et usunt kosthold kunne forårsake ubalanse og sykdommer. Denne studien viste hvor viktig det er med et balansert kosthold for å fremme en balansert tarmflora, og viste også hvilken effekt kaffe har på bakteriesammensetningen.

I studien ble to grupper mus fôret kosthold med henholdsvis lavt og høyt fettinnhold i 18 uker. Hos den gruppen med mus som fikk i seg mye fett, observerte de forstyrrelser i tarmbakteriene. Slike forstyrrelser kan trigge sykdommer som fedme, diabetes og tarmkreft. Disse musene hadde også en økt immunrespons til tarmfloraen. Denne responsen aktiverer immunforsvaret ved infeksjoner i kroppen, noe som betyr at immunresponsen reagerte som om det var en infeksjon til stede – selv om det ikke var det. I tillegg hadde de økt produksjon av frie radikaler, som kan være skadelige.

Kaffe har positiv effekt

I neste stadium av studien fikk musene inkorporert kaffe som en del av kostholdet. De ble delt inn i to grupper som fikk forskjellige doser kaffe daglig, tilsvarende én og fem kopper kaffe for mennesker. Resultatet viste at kaffe demper de negative virkningene av kostholdet. Hos de musene som fikk moderat til høyt inntak av kaffe, lignet bakteriesammensetningen i tarmen på den som fantes hos musene med lavt fettinnhold i dietten. Også immunresponsen og de frie radikalene ble redusert ved inntak av kaffe.

Kilder: forskning.no, nmbu.no

Relaterte artikler