Kaffe kan hjelpe mot problemer forårsaket av overvekt

Nærmere bestemt diabetes type 2 og inflammasjon.

En illustrasjon av to overvektige mennesker som sitter på en kafé og drikker kaffe Kaffe kan hjelpe for alle som har diabetes type 2. Foto: Colourbox.com

Overvekt blir et stadig større problem på verdensbasis. Det kan skape flere kroniske sykdommer, blant annet diabetes type 2 og inflammasjon.

Ny forskning gir oss imidlertid gode nyheter. Et par av komponentene i kaffe kan nemlig hjelpe mot disse sykdommene.

Øker insulinfølsomhet og reduserer inflammasjon

Forskere ved universitetet i Illinois, USA, har undersøkt hvordan to komponenter i kaffe kan motvirke sykdommer som forårsakes av overvekt. Forskergruppen trakk ut gallinsyre og protokatechuinsyre fra kaffeagner og kaffeskall, to biprodukter av kaffeproduksjonen som vanligvis blir kastet. Deretter undersøkte de hvordan disse komponentene reagerte med fettceller fra mus.

Studien viste at de to syrekomponentene økte insulinfølsomheten, forbedret cellenes evne til å absorbere glukose og reduserte inflammasjon. Sistnevnte kan forårsake blant annet hjerteproblemer og autoimmune sykdommer, og det er derfor gode nyheter at kaffekomponentene har betennelsesdempende egenskaper. I tillegg blokkerte de akkumulasjonen av fett, og stimulerte til fettnedbrytning.

Resultatene fra studien indikerer altså at det kan være fordelaktig å inkludere disse komponentene i kostholdet, ettersom det kan ha en forebyggende effekt mot sykdommer relatert til overvekt. Det kreves imidlertid mer forskning på området.

Et annet positivt resultat av forskningen er at gjenbruk av kaffe vil være bra for miljøet. På verdensbasis kastes over 1 million tonn kaffeskall hvert år, men forhåpentligvis vil denne oppdagelsen være med på å redusere avfallet fra kaffeproduksjonen.

Kilde: sprudge.com, slashgear.com, eurekalert.com

Relaterte artikler