Kan man drikke kaffe når man er syk?

Som oftest går det helt fint, men i enkelte tilfeller bør man være litt forsiktig.

En syk mann sitter på en sofa og snyter seg med en kopp kaffe i den andre hånden Når bør man holde seg unna kaffe når man er syk? Foto: Colourbox.com

Det er ikke uvanlig å ville kose seg med litt ekstra god mat og drikke når man føler seg dårlig. For mange er kaffe en naturlig del av dette. Men er det egentlig lurt å drikke kaffe når man er syk?

Kaffe i seg selv er svært helsebringende, men det betyr ikke nødvendigvis at det er fornuftig å drikke kaffe når man er syk. For selv om det for de fleste voksne er helt trygt å drikke kaffe når man er syk, finnes det enkelte tilfeller hvor man bør holde seg unna.

Når kan man drikke kaffe?

For svært mange nordmenn er kaffe den viktigste delen av morgenrutinen. Koffein hjelper oss med å våkne, og gir en energiboost. I de aller fleste tilfeller vil det være fullstendig uproblematisk å drikke kaffe når man er syk, spesielt dersom man vanligvis drikker kaffe hver dag – fordi kroppen da er vant til koffeinet.

Dersom man føler seg litt redusert, eller har en mild forkjølelse, kan det faktisk være lurt å drikke kaffe. Kaffe kan gjøre at man føler seg bedre og får mer energi til å komme seg gjennom dagen, og rett og slett gjøre at man føler seg friskere og mer opplagt.

En syk kvinne som snyter nesen med kleenex

Hvis du har omgangssyke eller kraftig forkjølelse, kan det vært lurt å holde seg unna kaffe. Foto: Colourbox.com

Når bør man holde seg unna kaffe?

Kaffe er kjent for å ha en dehydrerende effekt, men forskning viser at 2–3 kopper kaffe daglig ikke har noen påvirkning på væskebalansen i kroppen. Dersom man imidlertid har omgangssyke, kraftig forkjølelse eller matforgiftning, og kroppen allerede er dehydrert, kan det være fornuftig å bytte ut kaffen med mer hydrerende drikke, for eksempel vann, juice eller sportsdrikker med elektrolytter.

Hvis man har magesår eller syrerelaterte fordøyelsesproblemer, er det også lurt å holde seg unna kaffe. Kaffe inneholder nemlig syre, og det kan gjøre magesmertene og symptomene verre. Dette er imidlertid svært individuelt, og dersom du har magesår og ikke får vondt av å drikke kaffe, er det ingen grunn til å holde seg unna. Eventuelt kan man bytte til kaldbrygget kaffe, som er mindre syrlig.

Kaffe og medikamenter

I noen tilfeller kan koffeinet i kaffen interagere med medikamenter. Man bør for eksempel være påpasselig med å drikke kaffe hvis man går på legemidler med pseudoefedrin, et stimulerende middel som blant annet finnes i forkjølelsesmedisiner og astma-/allergimedisiner. Det er imidlertid verdt å nevne at pseudoefedrin inngår i en del legemidler i utlandet, men ikke i Norge – så her bør du være mest påpasselig dersom du blir syk mens du er på reise.

Koffein kan også interagere med antibiotika, men sannsynligheten er stor for at det går helt fint dersom kroppen allerede er vant til å drikke kaffe. Vi anbefaler likevel å sjekke med legen før du drikker kaffe når du går på noen av disse medikamentene. Eventuelt kan du drikke koffeinfri kaffe, ettersom det er koffeinet i kaffen som interagerer med medikamentene.

Kilde: healthline.com

Relaterte artikler