Kan kaffe kurere fyllesyke?

Et vanlig tips mot fyllesyke er å drikke kaffe. Men hjelper det egentlig, eller gjør det bare symptomene verre?

En mann og en kvinne sitter på en kafé, og kvinnen holder i hodet sitt som om hun har vondt Kaffe kan hjelpe mot noen symptomer, men gjøre andre symptomer verre. Foto: Colourbox.com

Det er ikke uvanlig å våkne opp fyllesyk etter en kveld med litt for mye alkohol. Og jo eldre man blir, jo mindre skal til før man kjenner de negative effektene av alkoholen. Selv om det ikke finnes noen kur mot fyllesyke, finnes det likevel svært mange kjerringråd som etter sigende skal gjøre symptomene bedre. Et av disse rådene er kaffe.

Dersom vi skal tro en ny artikkel fra Medical News Today, er imidlertid ikke kaffe nødvendigvis den beste løsningen mot fyllesyke. For selv om kaffe kan hjelpe mot visse symptomer, kan det gjøre at andre symptomer blir verre.

Kaffe på godt og vondt

Det er vanlig å føle seg trøtt og sliten dagen etter at man har drukket, og en kopp med kaffe vil kunne gjøre at man føler seg litt mer opplagt. Man får mer energi, og føler seg mindre trøtt. Utover dette finnes det imidlertid lite forskning på hvordan kaffe hjelper mot fyllesyke.

Faktisk kan kaffe i enkelte tilfeller gjøre at man føler seg verre. Både koffein og alkohol kan gi hodepine og økt blodtrykk, og dersom man har disse symptomene, kan det være fornuftig å holde seg unna kaffe.

I tillegg er alkohol vanndrivende. Dette er grunnen til at man gjerne våkner opp tørst og dehydrert dagen derpå. Koffein er også et vanndrivende stoff, og selv om forskning har vist at kaffe ikke nødvendigvis er vanndrivende, vil man være ekstra utsatt dersom kroppen allerede er dehydrert. Kaffe kan derfor potensielt gjøre at man blir enda mer dehydrert. Symptomene kan da forverres, og man vil kunne føle seg fyllesyk lenger.

Hva er det som faktisk fungerer?

Det finnes som sagt ingen kur på fyllesyke. Men dersom uhellet først er ute, finnes det likevel enkelte tips som faktisk kan gjøre at fyllesyken går over raskere. Det viktigste av alt er å holde seg hydrert. Vann er den beste drikken for dette, men også sportsdrikker med elektrolytter kan hjelpe. I tillegg bør man spise næringsrik mat, og sørge for at man får ekstra mye hvile. Ellers må man bare ta tiden til hjelp, og la det gå over av seg selv.

Kilde: sprudge.com

Relaterte artikler