Det kan virke selvmotsigende, for «bitter kaffe» er sjelden et kompliment.
Både kaffe og mørk sjokolade inneholder bitre smaker. Foto: Colourbox.comDet sier forskerne bak studien, som er publisert i Scientific Reports.
Bitterheten i kaffe bidrar til den totale smaksopplevelsen i mange kaffetyper, men en veldig fremtredende bitterhet er ikke noe å trakte etter. Hvis en kaffe er veldig bitter, kan det nemlig tyde på at den er for mørkbrent.
Evolusjonen har egentlig gjort oss disponert for å avvise bitre smaker. I tidlige tider fungerte de trolig som et signal om fare. Mange av de giftige vekstene i naturen smaker nemlig bittert. Som mennesker har vi etter hvert tilpasset oss mat med ulike smaker, inkludert bitre.
Følsomheten for ulike smaker varierer mellom mennesker og utvikler seg gjennom livet. Noen har gener som gjør at de kjenner den bitre smaken i kaffe ekstra godt. Det er nærliggende å anta at disse ikke lar seg friste like mye av kaffe av den grunn, men den gang ei. Det er snarere omvendt. Rettere sagt er det ikke smaken som først og fremst får disse menneskene til å drikke kaffe, men det de assosierer med drikken. Kaffe har jo så mange gode egenskaper!
Det finnes ulike typer av bitter smak. Forskerne så også på sammenhengen mellom kaffekonsum og sensitivitet for kinin og propylthiouracil (PROP). Kinin finner vi i bl.a. tonic, mens propylthiouracil er et stoff som kan brukes for å teste hvor sensitive folk er overfor bitre smaker.
Studien viser at de som er sensitive for kinin eller propylthiouracil, drikker mindre kaffe enn gjennomsnittet. Dette kan synes merkelig, da ingen av de to stoffene finnes i kaffe. Denne gruppen ser for øvrig ut til å drikke mindre alkohol også, spesielt rødvin.
Forskerne har brukt data fra nærmere 400 000 «voksne menn og kvinner med europeiske aner» i UK Biobank. Der er det samlet inn blod- urin- og spyttprøver, i tillegg til svar på en rekke helserelaterte spørsmål, inkludert hvor mye man konsumerer av ulike drikker. Forskerne har tilhørighet til Northwestern University i USA og QIMR Berghofer Medical Research Institute i Australia.
Sukker er velkjent i kaffe for å gjøre drikken mindre bitter. Salt skal visstnok ha samme effekt!
På 1800-tallet var det visstnok vanlig å ha egg i kokekaffen.
Kombinasjonen sukker og kaffe har en lang tradisjon.
Starter du dagen med kaffe eller te? En undersøkelse har sett nærmere på hva som skiller de to gruppene.