Likevel er ikke genetikk det eneste som påvirker smakspreferansene våre.
Kaffe – eller te? Det er spørsmålet. Foto: Colourbox.com«Du blir hva du spiser» er noe vi ofte får høre. Det er ingen hemmelighet at kostholdet påvirker kroppen. Forskning viser imidlertid at kroppen også påvirker kostholdet. Vanligvis blir genetikkstudier gjennomført for å finne sammenhengen mellom gener og sykdommer, men de siste årene har det blitt økt interesse for å også finne sammenhengen mellom genetikk og matpreferanser.
En studie fra 2018 undersøkte sammenhengen mellom sensitivitet for bitre smaker og preferanse for te og kaffe. De brukte genetisk data fra en biobank i Storbritannia med over 400 000 deltagere. Både te og kaffe inneholder bitre stoffer, blant annet koffein, kinin og propylthiouracil (PROP). De bitre stoffene har imidlertid noe forskjellig smak.
I studien fant de ut at deltagerne som hadde reseptorgener for den bitre smaken til koffein, hadde større sannsynlighet for å drikke store mengder kaffe – fire kopper eller mer daglig. Forskningen viste at hver ekstra kopi av genet gjorde at sannsynligheten for å drikke mye kaffe økte med 20 %. Koffein gjør også at man opplever en drikk som sterkere og fyldigere, og dette kan forklare hvorfor menneskene med «koffeingenet» også drakk mindre te – rett og slett fordi de synes at kaffe har en kraftigere og bedre smak.
Til sammenligning hadde deltagerne med reseptorgener for de bitre smakene til kinin og PROP større sannsynlighet for å drikke store mengder te – mer enn fem kopper daglig. De drakk også mindre kaffe. Hver ekstra kopi av kinin- og PROP-genene økte sannsynligheten for å drikke mer te med henholdsvis 9 og 4 %. Mennesker med disse genene foretrekker te fremfor kaffe fordi de er mer følsomme for den generelle smaken av bitterhet, og synes dermed at kaffe blir for bittert.
Det er imidlertid viktig å huske på at genetikken ikke er det eneste som påvirker smakspreferanser. Dette er noe som endrer seg gjennom livet. Barn pleier for eksempel ikke å like verken kaffe eller te, selv om de kanskje har de «riktige» genene for det. Og selv om du har «feil» gener og ikke liker bitre smaker spesielt godt, behøver du ikke fortvile – det er fortsatt fullt mulig å lære seg å like både kaffe og te.
Kilde: labroots.com, theconversation.com
Så hvorfor drikker vi kaffe da?
Sukker er velkjent i kaffe for å gjøre drikken mindre bitter. Salt skal visstnok ha samme effekt!
Smaksoppfattelsen vår endres etter å ha drukket kaffe.
Flere spesialkaffedrikkere avviser fullstendig idéen å ha sukker i kaffen. Likevel er det mange kaffedrikker som er svært gode med litt søtning.