Forskning antyder at vi ikke egentlig liker smaken av kaffe

Så hvorfor drikker vi kaffe da?

En ung kvinne med solbriller nyter en kopp med kaffe ute i solen. Trodde du at du likte smaken av kaffe? Da må du tenke om igjen. Foto: Colourbox.com

Finnes det noe bedre enn den første slurken med kaffe om morgenen? Den nydelige aromaen som sprer seg gjennom kjøkkenet, den deilige kaffesmaken som brer seg på tungen … Men skal vi tro enkelte forskerne, er ikke smaken grunnen til at vi liker kaffe.

Dersom man fokuserer på selve kaffesmaken, er det ikke å komme fra at den er bitter – som for mange er en ubehagelig smak. Evolusjon har sørget for at vi ønsker å unngå bitre smaker, fordi det ofte har betydd at maten er giftig. Så hvorfor liker vi kaffe så godt likevel?

Kaffe og bitterhet

Man skulle kanskje tro at kaffeelskere var mindre sensitive for bitre smaker. De amerikanske forskerne som utførte denne studien fant imidlertid ut at kaffeelskere er mer sensitive for bitre smaker.

Forskerne ønsket å undersøke hvordan sensitiviteten for bitre smaker korrelerer med hvor stort kaffekonsum man har. De brukte data med genetisk informasjon fra over 400.000 mennesker i Storbritannia. Forskerteamet fokuserte på tre ulike bitre smaker: koffein, kinin og propylthiouracil. Kinin er det som gir tonicvann en bitter smak, og propylthiouracil er en syntetisk forbindelse som smaker bittert. Deretter så de på sammenhengen mellom disse dataene med hvor høyt kaffekonsum de ulike personene hadde.

Dataene viste at de som er mer sensitive for kinin og propylthiouracil drakk mindre kaffe, mens de som var sensitive for bitterheten i koffein drakk mer kaffe og likte kaffesmaken bedre. Selv om det ikke var en veldig stor forskjell, sier forskerne at sammenhengen er legitim ettersom de hadde et så stort datagrunnlag.

Hvorfor liker vi kaffe?

Forskerne tror at grunnen til at vi liker kaffe, til tross for at det er bittert, er fordi vi har en positiv assosiasjon til drikken – en såkalt klassisk betinging. Dette forklarer hvorfor de færreste liker kaffe første gang de smaker det, men at man lærer seg å like drikken over tid. Koffein er det mest populære psykostimulerende middelet som finnes, og vi har erfart at det som følger av kaffen er positivt. Vi føler oss bra, vi får en energiboost og blir mer våkne – og derfor er det ikke rart at vi har lært oss å elske den bitre kaffesmaken.

Kilde: forbes.com