Kan man etter hvert få «virtuell fløte» i kaffen?
Virtuell virkelighet kan påvirke hvordan kaffe smaker. Foto: Colourbox.comStudien bestod av 32 deltagere som fikk servert to kopper med kaldbrygget kaffe. Kaffen skulle drikkes mens de hadde på VR-briller. På skjermen i brillene fikk kaffen forskjellig farge, og forskerne undersøkte deretter hvordan deltagerne oppfattet smaken til kaffen og hvordan smaksoppfatning endrer seg avhengig av hva man ser. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet Frontiers in Psychology.
Kaffen i begge koppene ble servert svart, og hadde derfor den samme fargen i virkeligheten. Ingen av kaffekoppene var tilsatt melk, og den eneste forskjellen var hvor mye søtningsmiddel kaffen inneholdt. På skjermen i VR-brillene fikk imidlertid kaffen ulik farge: én kopp hadde svart kaffe, mens den andre var lysebrun i fargen – altså «tilsatt melk».
Til tross for at kaffen var omtrent den samme, oppfattet deltagerne likevel den lysebrune kaffen som fyldigere, og 20 % mer kremet enn den svarte kaffen. Årsaken til dette er at vi har en forventning om at lysebrun kaffe inneholder melk eller fløte, og denne forventningen gjør at smaksoppfatningen vår endrer seg. Derfor trodde deltagerne at den lysebrune kaffen faktisk inneholdt melk.
Disse forskningsresultatene kan ha praktiske anvendelser for mat- og drikkevareprodusenter. Kanskje vil det en gang i fremtiden bli mulig å tilsette «virtuell fløte» til kaffen, slik at man kan redusere antallet kalorier man får i seg, men likevel få den samme smaksopplevelsen. Dette vil i så fall også kunne anvendes for å redusere inntak av sukker, salt og fett, med en «virtuell krydring» av mat og drikke. Studien fremhever også ulike måter virtuell virkelighet kan benyttes til multisensorisk forskning.
Kilde: dailycoffeenews.com
Leksikonet inneholder en rekke forskjellige smaker og andre egenskaper som kan skille kaffe fra hverandre.
Så hvorfor drikker vi kaffe da?
Smaksoppfattelsen vår endres etter å ha drukket kaffe.
Og hva er egentlig aroma?