På 1800-tallet var det visstnok vanlig å ha egg i kokekaffen.
Eggets funksjon var blant annet å gi kaffen en mindre bitter smak. Foto: Colourbox.comEmigrantene tok med seg kaffevanene sine fra Norge, og kaffe med egg var visstnok en av dem. Tradisjonen lever i beste velgående på andre siden av dammen, selv om vi ikke lenger drikker det her.
Nordmennene i Wisconsin hadde sine særegne måter å lage kaffen på, kan vi lese på Kaffe.no.
– På landsbygda i Wisconsin lagde folk «norsk kaffe» ved å koke opp kokekaffe i store kjeler, og akkurat når kaffen nådde kokepunktet slo man ett eller to egg oppi brygget for å gjøre det klarere og for å få gruten til å senke seg raskere, forteller pastor Spidahl til Kaffe.no.
Egget skulle altså få kaffegruten til å samle seg, slik at den sank raskere til bunnen. Kokekaffe var frem til 1960-årene den vanlige bryggemetoden i Norge – vel å merke uten egg.
Den spesielle tilbredningen med egg i kokekaffen er bekreftet av Eric Dregni, førsteamanuensis i engelsk ved Concordia University i St. Paul, Minnesota, og forfatter av bøkene «Vikings in the Attic: In Search of Nordic America» og «In Cod we trust». Han sier at det riktignok er litt uklart om tradisjonen er svensk eller norsk.
For engelsklæreren Karen Lee i Minnesota var kaffe med egg en svensk tradisjon, ikke norsk.
– Vi hadde kaffe med egg i min familie da jeg var liten. Man kakket egget med skall og det hele inn i vannet før kaffen settes til trekking. Det sies at det tar ut bitterheten og gir kaffen en litt mildere smak, sier Lee til Kaffe.no.
Norsk eller svensk, kanskje ble metoden oppfunnet som et resultat av kaffe av dårlig kvalitet?
Hva med å teste ut en av disse kaffedrikkene neste gang du bestiller kaffe?
«Kaffeost» er en tradisjonell samisk/kvensk ost.
Kombinasjonen sukker og kaffe har en lang tradisjon.
Ordet «karsk» kommer fra norrønt 'kaskr', som betyr «sunn og sprek».