4 kaffedrikker du kanskje ikke har hørt om

Hva med å teste ut en av disse kaffedrikkene neste gang du bestiller kaffe?

Et glass med espresso står på et bord sammen med kaffebønner. Det finnes mange litt ukjente kaffedrikker. Foto: Colourbox.com

Noen kaffedrikker er svært populære og velkjente. «Alle» vet hva cappuccino, kaffe latte og espresso er. Men det finnes veldig mange forskjellige, litt ukjente kaffedrikker. I denne artikkelen forteller vi om fire av disse kaffedrikkene.

Vet du hva espresso con panna er? Eller hva med wiener melange? Kaffee crème? Caffè corretto? Fortvil ikke – her får du en rask innføring i fire litt ukjente kaffedrikker.

Espresso con panna

Espresso con panna er italiensk og betyr espresso med krem. Dette er altså enkelt og greit en espresso – enten enkel eller dobbel – toppet med kald krem. Drikken kan enten serveres i en espressokopp, eller i et glass av omtrent samme størrelse. Blandingen er svært god fordi den kombinerer varme og kulde, og bitter kaffe med søt og mild krem.

I Italia står denne kaffedrikken gjerne oppført på menyen som «Caffè con panna». I Frankrike kalles den «café viennois» og lages som oftest med en café allongé – altså en lungo.

Wiener melange

«Melange» er fransk og betyr blanding. Wiener melange er en kaffedrikk som stammer fra Wien på 1830-tallet. Drikken består at kaffe og melk, som oftest toppet med melkeskum. Den minner litt om italiensk cappuccino, men bruker gjerne en mildere kaffe. I dag kan man også få den med espresso, selv om det ikke er den tradisjonelle måten å lage drikken på.

Kaffee crème

Kaffee crème er en sveitsisk kaffedrikk. Den er syrlig og aromatisk, og selv om den minner litt om espresso, er den mildere enn det vi kjenner til som espresso. Til kaffee crème har nemlig kaffebønnene en annen malingsgrad enn ved espresso, noe som resulterer i at denne kaffedrikken får lysere crema. Som oftest serveres kaffee crème i vanlige kaffekopper eller kaffeglass.

Caffè corretto

«Corretto» betyr korrekt på italiensk, og caffè corretto er enkelt og greit en espresso tilsatt litt brennevin. Eksempler på brennevin som er vanlig å tilsette er brandy, grappa og sambuca. I Spania kalles espresso med brennevin for Carajillo; i Portugal Café com Cheirinho («kaffe med lukt»); i Frankrike Pousse-Café eller Café-Calva; og i Norge er det god, gammeldags karsk.

 Kilder: wikipedia.no

Relaterte artikler