Hva er café com cheirinho?

Dette er en tradisjonell portugisisk kaffedrink.

En kopp med café com cheirinho står på hvite- og blåmønstrede fliser Café com cheirinho er populær blant både lokalbefolkningen og turister! Foto: Colourbox.com

Café com cheirinho, eller bica com cheirinho, er en tradisjonell portugisisk ‘kaffe avec’. Navnet kan oversettes til «kaffe med aroma», og refererer til lukten av alkoholen. På Madeira og Azorene kalles den gjerne café com música, altså «kaffe med musikk».

Café com cheirinho består av espresso og alkohol – enten vin eller brennevin. Brennevinet skal være en portugisisk brandy, aller helst aguardente, bagaceira eller medronho. Kaffedrinken serveres vanligvis i små kaffekopper, men man kan også få brennevinet servert i et separat glass. Drinken er spesielt populær i vintermånedene, og nytes gjerne etter store måltider.

Historien til café com cheirinho

Portugal har lenge spilt en stor rolle når det kommer til salg og distribusjon av kaffe. Faktisk var det portugisiske kolonister som introduserte kaffe til Brasil på 1700-tallet! De første kaffebarene i Portugal dukket opp omtrent samtidig, og de ble et samlingssted for intellektuelle, kunstneriske og litterære grupper. Kaffe ble raskt en viktig del av landets matkultur.

Det er usikkert akkurat når portugiserne begynte å tilsette alkohol i kaffen, men sannsynligvis skjedde det i forbindelse med at både kaffe og lokale brennevinstyper ble mer tilgjengelige og populære. Kombinasjonen av kaffe og alkohol har lenge vært en tradisjon i mange land og kulturer, så det er mulig at café com cheirinho har røtter i denne felles praksisen.

Café com cheirinho har blitt en ikonisk del av portugisisk matkultur, og serveres på kaféer og restauranter landet over. Drinken er kjent for sin kraftige smak og oppkvikkende effekt, noe som gjør den populær blant både lokalbefolkningen og turister.

Slik lager du café com cheirinho

En klassisk café com cheirinho skal lages med espresso, men det er også mulig å bruke sterkt brygget kaffe. Vi anbefaler da å bruke en mørkbrent variant, for eksempel Brazilian Pea Blend Espresso eller Kalossi Blend Espresso fra Coffee of the World.

Ingredienser

  • 30 ml espresso/kaffe
  • 15–30 ml portugisisk brandy

Fremgangsmåte

  1. Lag espresso eller kaffe og hell i en liten kaffekopp.
  2. Tilsett brennevinet i kaffen. Juster mengden alkohol etter hvor sterk du ønsker at drinken skal være.
  3. Rør forsiktig for å blande kaffen og brennevinet.
  4. Nyt umiddelbart – gjerne etter et stort måltid!

Kilder: wikipedia.org, wetravelportugal.com

Relaterte artikler